У Львові на три місяці відмовляться від використання поліетиленових пакетів

03.04.2019
У Львові на три місяці відмовляться від використання поліетиленових пакетів

(Фото ZIK)

За підтримки Львівської міської ради 9 квітня на Львівщині стартує просвітницька компанія «Без поліетилену».
 
Екологічна акція триватиме до 3 червня — Всесвітнього дня відмови від поліетиленових пакетів.
 
Мета цього заходу — переконати населення міста, що, відмовившись від пластикової упаковки, можна істотно поліпшити екологічну ситуацію у Львові та області.
 
Тож до початку літа у великих магазинах одноразові рукавички замінять на зручні щипці та спеціальні лопатки для продуктів, а на зміну поліетиленовим нададуть покупцям  паперові пакети.
 
«Якісна альтернатива поліетиленовим пакетам посприяє очищенню Львова від проблеми з утилізацією побутових відходів, та й для здоров’я самих городян така упаковка несе значно більшу користь», — упевнений заступник мера міста Львова Андрій Москаленко.
 
Однак не всі підприємці з розумінням поставилися до цієї доброї ініціативи. Як розповіли активісти проекту Zero Waste Lviv, взяти участь в акції «День без поліетилену» погодилися не всі власники міських супермаркетів.
 
Адміністрації таких торгових мереж, як «Ашан», «Метро», «Близько», «Два кроки», «Епіцентр К», а також «АТБ-Маркет», дали свою принципову згоду, та от у «Сільпо» в останній момент від цієї ідеї відмовилися. 
 
Мотивується це технічною неможливістю здійснити задум, хоча активісти проекту Zero Waste Lviv однак вирішили проявити свою ініціативу й у цій торговельній мережі, та збираються пропонувати покупцям вибирати на касі екосумки для транспортування продуктів.
 
Нагадаємо, що буквально днями, 27 березня 2019 року, 260 депутатів Європарламенту проголосували за категоричну відмову від використання упаковки з пластику в країнах Євросоюзу, починаючи з 2021 року.
 
До забороненого списку потрапила поліетиленова упаковка, одноразовий посуд із пластику, контейнери для їжі, а також пластмасові соломинки для коктейлів. Тим часом виробників продукції з пластика змусять платити податок на переробку виробів iз поліетилену. 
 
Навіть на упаковках сигарет поряд з повідомленням про шкоду куріння з’явиться ще один напис: про небезпеку фільтрів для сигарет iз пластика, а також пластикової плівки, в яку загорнута кожна пачка. 
 
Передбачається, що спільними зусиллями всіх країн Європейського Союзу фахівці встигнуть переробити ті гори пляшок із пластику, що утворилися за тривалі роки їх використання.
 
Економісти вже підрахували, що у майбутньому, при правильному підході до справи, подібна стратегія допоможе заощадити країнам ЕС 22 мільярди євро. 

СТАТИСТИКА

За даними Єврокомісії, пластик — це 70% відходів, що потрапляють до морів та океанів. Щорічно європейці створюють 25 мільйонів тонн пластикових відходів, з яких переробляється менше третини.
 
На сьогодні вже введені суттєві обмеження або повна заборона на використання пластикових виробів та пакетів у ряді штатів Індії та Америки, деяких містах Австралії, Ефіопії, Франції, Марокко, Італії, Румунії, Монголії, Кенії, Мадагаскару, Грузії, Південної Кореї.