Весняний песимізм: експерти дали невтішний прогноз для цін на автогаз

03.04.2019
Весняний песимізм: експерти дали невтішний прогноз для цін на автогаз

Скраплений автомобільний газ хоча й суттєво подорожчав, але таки залишається хорошою альтернативою бензину.

Вітчизняні автовласники, які задля економії встановили на своїх «залізних конях» газобалонне обладнання, знову вступили у темну смугу.
 
 
Автогаз, який від осені майже до кінця зими демонстрував приємну тенденцію до здешевлення і дійшов до 9 гривень за літр, раптом знову почав дорожчати.
 
 
Зараз його вартість піднялася на третину. І, цілком імовірно, альтернативне автопаливо дорожчатиме й надалі.
 
 
Лише за одну добу середня роздрібна вартість скрапленого газу в Україні зросла на 12 копійок за літр: до 12,57 грн./л.
 
Про це свідчать дані цінового моніторингу роздрібного ринку «Консалтингової групи А-95». Найбільше пропан–бутан здорожчав на брендових заправках.
 
Так, на ОККО і WOG автогаз виріс у ціні на 20-21 коп.: до 12,95-12,96 грн./л. Піднялися також ціни в AMIC, Shell, SOCAR, БРСМ-Нафта, Glusco, Автотранс, KLO, «Паралель», «Род-Ник», SUN OIL і Mango, — на 10-20 копійок за літр.
 
Назагал гуртові ціни на скраплений газ пішли в ріст з 18 лютого. За цей період вони збільшилися на 4580 грн./т. Таким чином маємо зростання на 22,7%.
 
Роздрібна ціна почала зростати з кінця лютого, намагаючись наздогнати гурт. На сьогодні маємо вже плюс 2,10 грн. на літрі. Що становить 16,7%.
 
Експерти стверджують, що основною причиною нинішнього подорожчання альтернативного палива є зниження великих запасів раніше купленого газу. Раніше, як відомо, газ дешевшав через суттєве збільшення його імпорту: ще в лютому 2019 року було імпортовано 82 804 тонн.
 
Що при обсязі внутрішнього виробництва давало «зазор» у приблизно 20 тис. тонн. І цей фактор «притискав» ціни донизу. 
 
Утім, уже наприкінці лютого свою партію зіграв сумнозвісний «російський фактор». Головні постачальники автогазу сьогодні — компанії із РФ  — «Роснефть» і «Лукойл». І в останні дні останнього ж місяця зими вони змістили дати відвантажень свого товару до України.
 
Скорочення імпорту призвело до дефіциту. Крім того, Україна входить у весняно–літній, так званий «автомобільний сезон», коли споживання палива суттєво зростає. Таким чином, на початку березня на ринку продавали лютневі запаси газу, які доволі швидко вичерпалися.
 
«Подорожчання автогазу триватиме до тих пір, поки роздріб не відіграє зростання, яке спостерігається останнім часом на заправках. Немає жодної кризи, проблем, пов’язаних із відсутністю ресурсів. Джерел надходження в країну автогазу досить. Просто партії автогазу, які були закуплені в лютому, із сезонних причин виявилися дорожчими, ніж ті, які були закуплені в січні», — каже експерт із питань енергетики Геннадій Рябцев.
 
За його словами, в гурті відбулося зростання на 22%, хоча в роздрібі воно становило 3%.
 
«Ресурс, який з’явився в опті, дійде і до роздрібної торгівлі. Після чого зростання цін на автогаз триватиме далі. На даний момент є потенціал зростання цього виду палива ще на 20-30 копійок», — додав він. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Газ із запахом «ДНР»

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури затримали в Харкові двох підозрюваних у фінансуванні самопроголошеної «Донецької народної республіки» шляхом протиправних поставок скрапленого газу з Росії на тимчасово окуповані території Донбасу.
 
Розпочато кримінальне провадження, під час якого оперативники спецслужби встановили, що організували незаконний бізнес два уродженці Донецької області, які переїхали до Харкова.
 
З 2014 року через підконтрольні комерційні структури вони поставляли бойовикам газ через неконтрольовану ділянку кордону. Частина ввезеного палива безпосередньо надходила незаконним збройним формуванням так званої «ДНР». З реалізованого газу ділки платили «податки» фейковій республіці.

РЕВІЗІЯ

Дякуємо теплій зимі!

Україна входить у квітень 2019 року з максимальними запасами природного газу у своїх підземних сховищах за останні п’ять років. За даними Укртрансгазу, із початку сезону відбору газу з підземних сховищ, що стартував 7 листопада 2018 року, до 30 березня 2019 року країна знизила запаси в них на 48,9%, або на 8 млрд. 408,21 млн. кубометрів. Сьогодні наші запаси становлять 8 млрд. 786,75 млн. кубічних метрів.
 
Торік сумарний відбір газу зі сховищ перевищив його закачування на 0,82 млрд. кубометрів, тоді як у 2017 році закачування перевищило відбір на 2,733 млрд. кубів. Найбільше відбирали газ зі сховищ у лютому: 2 млрд. 529,39 млн. куб. метрів, або 90,34 млн. куб. м/добу. Найбільше ж закачували газ у серпні: 1 млрд. 801,4 млн. кубів.