Дорогу — фаворитам: «Запоріжжя» подолало перший етап «плей-оф» суперліги

03.04.2019
Дорогу — фаворитам: «Запоріжжя» подолало перший етап «плей-оф» суперліги

Із великими труднощами найкраща команда «регулярки» — «Запоріжжя» — подолала перший етап «плей-оф» суперліги. (Фото з сайта ФБУ.)

У нинішніх умовах, коли кожен учасник баскетбольного чемпіонату країни на ціну «золота», Федерація баскетболу країни не використовує схему з відсівом найменш успішних колективів від участі в «плей-оф».
 
 
Відтак у «регулярці» поточного чемпіонату країни, як, власне, було й у минулі роки, вся боротьба точилася за кращі позиції перед початком матчів на виліт.
 
 
А запекла штовханина в регулярному сезоні суперліги-2018/2019 спостерігалася серед представників як верхніх, так і нижніх поверхів.
 
 
Так, переможець «регулярки» визначився в заключному турі в очному протистоянні «Запоріжжя» та «Хіміка», яке доволі несподівано виграв представник Запорізького регіону.
 
До останнього точилася боротьба й за право не називатися найгіршою командою першої частини. Однак залишити останню сходинку турнірної таблиці переможець попереднього сезону — «Черкаські мавпи» — так і не змiг, натрапивши таким чином у першому раунді «плей-оф» на клуб із Запоріжжя.
 
Попри те, що в цьому чвертьфіналі змагалися перша й восьма команда регулярного чемпіонату, боротьба між командами Максима Міхельсона та Валерія Плеханова зав’язалася не на жарт.
 
Однак коротка турнірна дистанція, обмежена в сумарному підрахунку трьома матчами, не дозволила насолодитися всією красою запеклого протистояння, в якому «мавпи» з усіх сил намагалися підтримати своє чемпіонське реноме й водночас реабілітуватися за провалений регулярний сезон.
 
Обмінявшись домашніми перемогами, вирішальний третій матч чвертьфінальної серії суперники приїхали грати до Запоріжжя. Попри перевагу власного майданчика, підопічні Плеханова не почувалися повноцінними господарями гри, відчуваючи жорсткий пресинг опонента.
 
Зрештою, долю переможця матчу, котрий водночас став і переможцем серії, визначило одне-єдине очко. 
 
Дуель тріумфатора попереднього розіграшу та переможця нинішньої «регулярки» завершилася на користь команди, котра зараз перебуває в оптимальнішій формі — 81:80.
 
«Серія видалася дуже цікавою. Усі чекали, що це буде одна з найцікавіших чвертьфінальних серій. Власне, так і сталося. Можливо, якби вона тривала до трьох перемог, то вона б розтягнулася на всі п’ять матчів. Утім маємо, що маємо. Серія тривала лише до двох перемог, ми програли один бал. Прикро і жаль», — заявив наставник черкаського колективу Міхельсон.
 
Іншим протистоянням, де не могло не обійтися без інтриги, була дуель сусідів по «турнірці» — четвертого та п’ятого колективу «регулярки» — «Київ-Баскету» та «Миколаєва».
 
Торік на аналогічній стадії змагань «корабели» спромоглися на сенсацію, вибивши з розіграшу одного з його фаворитів — столичний «Будівельник».
 
Водночас удруге поспіль покласти на лопатки столичний колектив миколаївські баскетболісти не змогли, хоча й грали проти дебютанта турніру.
 
Підсумовуючи результат чвертьфіналу, головний тренер київ­ського колективу Євген Мурзін заявив, що вирішальною для перемоги його колективу над «Миколаєвом» (2:1) була перевага свого майданчика, отримана завдяки кращому, ніж у опонента, місцю в «регулярці».
 
Так само, статус фаворита пари підтвердив і «Хімік», який легко переграв у чвертьфіналі (2:0) сьому команду регулярного чемпіонату — «Політехнік». Вийшло так, що колектив Віталія Степановського найшвидше з-поміж усіх успішних чвертьфіналістів подолав цей етап.
 
Опонент южненців по півфіналу мав визначитися в дуелі «Дніпра» (3-й номер посіву) та «Одеси» (6), котрим для визначення переможця пари знадобився третій матч у серії. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. «Плей-оф». Чвертьфінали (серія до двох перемог). «Запоріжжя» — «Черкаські мавпи» — 105:87, 91:101, 81:80 (рахунок у серії — 2:1). «Київ-Баскет» — «Миколаїв» — 82:70, 94:103, 83:73 (2:1). «Хімік» — «Політехнік» — 83:81, 90:66 (2:0). «Дніпро» — «Одеса» — 92:82, 93:101 (1:1).