Від 1 квітня втратив чинність договір про дружбу України з Росією

02.04.2019
Від 1 квітня втратив чинність договір про дружбу України з Росією

31 травня 1997 року, Москва. Президенти України і Росії Леонід Кучма і Борис Єльцин у день підписання того самого Договору.

Відучора, 1 квітня, припинив дію Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією, який 31 травня 1997 року підписали тодішні президенти Леонід Кучма і Борис Єльцин.
 
 
У документі закріплювалися визнання країнами кордонів одна одної, принципи стратегічного партнерства та поваги до територіальної цілісності.
 
 
Наступного року парламенти обох країн ратифікували угоду, а 2008 року її автоматично продовжили ще на десять років.
 
 
Угода, як здавалося на той момент, ставила крапку в суперечках щодо належності Криму. Натомість вона стала прелюдією до анексії півострова.
 
Після анексії Криму Україна звинуватила Росію у порушенні Договору про дружбу, а у грудні 2018 року Верховна Рада проголосувала за припинення його дії.
 
Припинення дії угоди звільняє Україну від будь-яких зобов’язань з її виконання і не впливає на права, зобов’язання та правовий статус України, які виникли внаслідок виконання вказаної угоди до припинення її дії, згідно зi статтею 70 Віденської конвенції про міжнародні угоди. 
 
Нагадаємо, що раніше Петро Порошенко також доручив остаточно розірвати зв’язки України з СНД. 
 
На припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією специфічно відреагував сенатор Ради Федерації Росії Ігор Морозов. Він заявив, що після розриву Україною угоди Харківська, Миколаївська та Одеська області «повернуться» у склад Російської Федерації.