У Полтаві мешканці триповерхівки погрожують перекрити дорогу: не можуть платити за електрику

02.04.2019
У Полтаві мешканці триповерхівки погрожують перекрити дорогу: не можуть платити за електрику

Мешканці полтавської триповерхівки вважають, що влада кинула їх напризволяще. (Фото автора)

Люди опинилися в ситуації, коли й хотіли б платити, але не мають змоги.
 
 
Ідеться про житловий триповерховий будинок №77, що на вулиці Пушкіна, який був відомчим житлом Облспоживспілки.
 
 
Із часом його балансоутримувачем стало ТОВ «Укртехреєстр», а послуги надавало ТОВ «Полтава житлокомсервіс».
 
 
Якість тих послуг людей ніколи не влаштовувала. Усе, що могли, кажуть, робили самотужки або за власний кошт. 
 
Лишилися біля розбитого корита
 
— Роками платили гроші обслуговуючій організації, а в результаті опинилися як біля розбитого корита. Ви бачите оцей двір, де від асфальтного покриття лишилася сама назва. Коли пройде дощ, тут води по коліно. Підвал також завжди залитий водою, — нарікає одна з мешканців — 54-річна Галина Шкідченко. — Оскільки балансоутримувачем нашого будинку була не комунальна організація, а приватна, за теплопостачання нам нараховували не по 42 гривні за квадратний метр, як усім, а по 63. Уявіть собі, у мене квартира площею всього 41 квадратний метр, і я плачу за опалення 2 тис. 700—2 тис. 800 гривень на місяць — при цьому вдома мерзну. Ходила розбиратися в «Полтаватеплоенерго». Мені пояснили, що з нас беруть плату як із комерційного підприємства. Ну як можна прирівняти до комерційного підприємства старий житловий будинок? 
 
— І за електроенергію ми платили по 1,68 гривні за кВт/год. — незалежно від того, яку кількість її спожили, — додає мешканка пенсійного віку Любов Величко.
 
Нині ж як балансоутримувач, так і обслуговуюча організація перебувають у стадії ліквідації. Відтак життя мешканців згаданого будинку іще більше ускладнилося. 
 
— Відтоді, коли ТОВ «Полтава житлокомсервіс» перестало обслуговувати наш будинок, ми, згідно з показниками загальнобудинкового електролічильника, який перебуває на балансі обленерго, збирали з кожної квартири гроші і здавали їх уповноваженій особі — Ользі Різановій, а та завжди вчасно сплачувала за послугу Полтаваобленерго, — продовжує розповідь Любов Величко. — Проте згодом обленерго відмовилося їх приймати: мовляв, причина в тому, що в них змінилися умови надходження коштів за спожиту електроенергію. 
 
Люди погрожують перекрити рух транспорту 
 
Таким чином, від початку року мешканці житлового будинку № 77 узагалі не платять за електрику (хоч і раді були б це робити), а тому бояться, що невдовзі будинок можуть відключити від електропостачання. Говорять: уже куди тільки не зверталися по допомогу, а толку ніякого. 
 
— Я був на прийомі в тодішнього першого заступника голови Полтавської облдержадміністрації Андрія Пісоцького. Він при мені зателефонував в обленерго, а потім зв’язався із заступником міського голови Олексієм Чепурком і попросив його посприяти в тому, аби наш будинок приєднали чи то до ЖЕО № 2, чи до ОСББ, яке б не тільки гроші здирало, а могло реально допомогти. Усе марно, ніхто й пальцем не поворухнув, — скаржиться пенсіонер Іван Ткаченко. — Озвучували свою проблему й на останній сесії міської ради, так нас навіть слухати не захотіли. 
 
— Заступник міського голови Олексій Чепурко у відповідь на наш лист радить нам звертатися до суду з тим, аби балансоутримувач надав, а якщо їх немає — відновив, документи на наш будинок, а далі — створювати ОСББ, — інформує Любов Литвин. — Але в нашому будинку всього 21 квартира, і більшість мешканців — пенсіонери. Тож боїмося, що «не потягнемо» ОСББ, де потрібно платити зарплати як мінімум керівнику й бухгалтеру. Ми зверталися і в Асоціацію ОСББ — там пояснили, що можуть нам посприяти, але не безкоштовно: за супровід ми змушені будемо платити 1 тис. 680—1 тис. 800 гривень на місяць.
 
До пропозиції ж судитися з організацією, яка з дня на день припинить своє існування, мешканці будинку ставляться й зовсім іронічно. Говорять, із послуху знають: люди, котрі опинилися в подібній ситуації й уже зверталися до суду, дійшли висновку, що це безперспективна річ, даремна трата часу й коштів. 
 
— Таке враження, що в нас немає ні держави, ні влади, — обурюється Галина Шкідченко й попереджає: якщо, мовляв, чиновники ніяк не відреагують на проблему мешканців будинку № 77, вони вдадуться до крайніх методів — перекриють рух транспорту по вулиці Пушкіна. 
 
«Комунальне підприємство не може бути балансоутримувачем чужої власності»
 
— Я готовий приєднатися до них, але до чого це призведе? — запитує заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів та ЖКГ Олексій Чепурко. — Яким чином влада може допомогти людям, котрі не хочуть самостійно управляти своїм майном? Ви ж розумієте, що всі квартири житлового будинку, про який ідеться, приватизовані. Отже, його власниками є самі мешканці. Тож у чому проблема? Вони мають створити юридичну особу, тобто ОСББ, яке зможе укладати договори з надавачами комунальних послуг, зокрема і з обленерго. Комунальне підприємство «ЖЕО №2» не може взяти це житло на баланс, бо законодавець змушує нас списувати з балансу всі житлові будинки, які відносяться до нього.
 
Іще раз наголошую: комунальне підприємство не може бути балансоутримувачем чужої власності — це суперечить законодавству. Стосовно цього проводимо зараз консультації з податковою інспекцією. Тобто історія з ЖЕКом рано чи пізно завершиться. Натомість буде управляюча компанія. Можливо, нею стане той же ЖЕК, я не знаю. Люди ж повинні розуміти, що своїм майном вони мають управляти самостійно. Ну то й що, що більшість мешканців пенсійного віку? У них же є діти, яким це житло лишиться у спадок. Іще раз раджу цим людям самостійно управляти своїм житловим будинком. Бо у протилежному випадку це шлях у нікуди.