Національний олімпійський комітет України назвав імена кращих спортсменів-2018

02.04.2019
Національний олімпійський комітет України назвав імена кращих спортсменів-2018

Президент НОК Сергій Бубка в компанії спортивних «оскароносців»: кращого тренера 2018 року Енвера Аблаєва, його підопічного Олександра Абраменка та кращої спортсменки Олени Костевич. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Підбивати підсумки олімпійського року в українському спорті завжди непросто.
 
 
У 2018 році, окрім тріумфального виступу фристайліста Олександра Абраменка на «білих» Іграх у Пхенчхані, спортивна Україна також раділа успіхам на чемпіонатах світу майстра кульової стрільби Олени Костевич, гімнаста Олега Верняєва, дзюдоїстки Дар’ї Білодід, представників борцівського світу Алли Черкасової та Жана Беленюка.
 
Успіх Дар’ї Білодід, яка торік стала наймолодшою в історії дзюдо чемпіонкою світу, 
в НОК назвали видатним досягненням.
 
Відтак у членів Української академії спорту, створеної в 2007 році задля визначення «Героїв спортивного року», був непростий вибір, хоча в номінації «кращий спортсмен» позиції олімпійського чемпіона Абраменка виглядали значно потужнішими, ніж у його опонентів — срібних призерів ЧС, Беленюка та Верняєва, котрі разом iз миколаївським фристайлістом потрапили до трійки номінантів.
 
Водночас у жінок за титул «кращої з кращих» боролися три рівноцінні конкурентки — чемпіонка світу з дзюдо Дар’я Білодід, переможниця підсумкового терніру WTA Еліна Світоліна, а також володарка світового та континентального «золота» з кульової стрільби Олена Костевич.
 
Зрештою, у своєму виборі спортивні академіки віддали перевагу досвідченій Костевич, котра вдруге у своїй кар’єрі піднялася на найвищу світову вершину.
 
Олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 в багатоборстві Наталя Добринська 
передає «оскар» молодій надії спортивної України фехтувальниці 
Катерині Чорній.
 
«Невже я найкраща спортсменка України? Я так довго мріяла про цю нагороду. Якби тут був мій чоловік, знаю, він би точно плакав зі мною. Вважаю, що ця перемога — це перемога усього стрілецького спорту. Я пам’ятатиму цей момент», — під час церемонії вручення спортивного «оскара» заявила титулований ветеран олімпійського руху, кількаразовий призер Олімпійських ігор, тріумфатор Ігор-2004 Костевич.
 
Так само пережити незабутні миттєвості олімпійського тріумфу вдалося й Олександру Абраменку. Отримавши від НОК нагороду кращого спортсмена 2018-го року, він, чемпіон Пхенчхана, заявив, що бажає всім українським олімпійцям віри в свої сили, наполегливо тренуватися й вигравати найвищі місця на міжнародних змаганнях.
 
Вигравши «золото» на чемпіонаті світу з боротьби, 
Алла Черкасова (у центрі) стала сенсацією року.
 
З огляду на історичне «золото», здобуте представником українського фрийсталу в Пхенчхані, закономірним наслідком цієї події стало визнання головного тренера збірної України з фристайлу Енвера Аблаєва кращим наставником року. 
 
При цьому переможницею в номінації «Сенсація року» стала чемпіонка світу з боротьби Алла Черкасова, звання найкращої команди року здобули стрілки Олена Костевич та Олег Омельчук, котрі в минулому сезоні виграли «бронзу» на чемпіонатах світу та Європи.
 
Титул олімпійської надії України дістався дворазовій чемпіонці ІІІ Юнацьких олімпійських ігор iз фехтування на шпагах Катерині Чорній.
 
Водночас Еліна Світоліна та Дар’я Білодід отримали від НОК призи за свої видатні досягнення.
 
Почесну відзнаку з рук Олександра Шовковського отримує Олег Омельчук.
 
«Минулий рік подарував нам велику кількість приємних спортивних миттєвостей та відчуття гордості за успіхи наших спортсменів на міжнародній арені. Вся країна пишається вами!» — підсумував міністр молоді та спорту Ігор Жданов.