Безконтрольний «Брекзит»: Мей заявила про свою готовність піти у відставку

29.03.2019
Безконтрольний «Брекзит»: Мей заявила про свою готовність піти у відставку

Не всі британці підтримують вихід із ЄС. (Фото з сайта hk01.com.)

Після того як британський парламент двічі відхилив узгодження угоди щодо «Брекзиту», внесеної урядом Терези Мей, різні партії та політичні групи парламенту подали 16 альтернативних варіантів вирішення проблеми.
 
 
Спікер Палати громад відібрав з них вісім, які узагальнювали всі альтернативні варіанти розлучення Британії з Євросоюзом.
 
 
Голосування відбулося пізно ввечері 27 березня. Жоден iз восьми альтернативних варіантів не набрав потрібної кількості голосів.
 
Тобто парламентарії не підтримали ні «Брекзит» без угоди, ні варіант, що передбачав збереження членства в Європейській економічній зоні, ні той варіант, що передбачав новий референдум, хоча під відповідною петицією вже підписалися шість мільйонів британців (результати досліджень громадської думки свідчать, що після протверезіння реальністю тепер проти «Брекзиту» виступають 62% мешканців островів). Єдине, на що спромоглися законодавці, — підтримати більшістю голосів перенесення дати «Брекзиту» з 29 березня на пізніший термін, передає агенція новин «Франс Пресс».
 
Провал під час голосування за альтернативними варіантами лише посилив безвихідь щодо узгодження питання «Брекзиту» з провідними політичними гравцями в парламенті. Наразі невідомо, чи стане Тереза Мей утретє виносити на голосування узгоджений з Брюсселем договір щодо виходу Великобританії з ЄС. Раніше вона наголошувала, що зробить це тільки в випадку «достат­­н­ь­ої підтримки» в парламенті.
 
Раніше Мей розкритикувала парламент за його «нездатність досягти єдності щодо здійснення виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу». Результат цього — те, що «розлучення» не зможе відбутися 29 березня — як було заплановано. 
 
Тереза Мей також оголосила про готовність піти у відставку в найближчому майбутньому, після її участі у саміті «Великої двадцятки» у червні. За її словами, вона готова скласти з себе повноваження глави уряду перед початком переговорів про майбутні відносини між Великою Британією і Євросоюзом.
 
Але які ще можуть бути переговори, якщо Брюссель виставив однозначну умову: якщо британські законодавці не зможуть затвердити договір, то ЄС згоден відкласти «Брекзит» лише до 12 квітня. До цієї дати Велика Британія має надати Європейській раді інформацію про можливі сценарії своїх подальших дій. Такого сценарію ні Тереза Мей, ні її уряд, ні парламент не мають.
 
Схоже, що Тереза Мей не дочекається участі у червневому саміті «Великої двадцятки». Її непоступливість i нездатність до компромісів уже набридли всім, як у Британії, так і за її межами. Точну дату відставки не називають, але вибори лідера Консервативної партії, тобто і нового прем’єр-міністра, можна очікувати у травні. Парламент уже й так відтіснив Терезу Мей від процесу «розлучення» з ЄС і намагається знайти вихід з ситуації самостійно.