Окупанти обстріляли дві школи в Донецьку

27.03.2019
Противник продовжував 25 березня провокаційні обстріли позицій Об’єднаних сил.
 
Зафіксовано сім порушень режиму припинення вогню, при цьому двічі було застосовано озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
Російсько-окупаційні війська обстрілювали позиції підрозділів Об’єднаних сил зi ствольної артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 82 мм, гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог накривав вогнем наших захисників чотири рази: з ручних протитанкових гранатометів — у районі населеного пункту Новомихайлівка; з великокаліберних кулеметів — поблизу села Старогнатівка та біля міста Красногорівка; з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї — в районі населеного пункту Лебединське.
 
У смузі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ» вогневий вплив на наших захисників здійснювався тричі: з артилерійських систем калібру 122 мм та мінометів 82-го калібру — у районі села Кримське; з великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї — в районі населеного пункту Новотошківське; зі стрілецької зброї — поблизу селища Луганське.
 
Внаслідок обстрілів двох військовослужбовців Об’єднаних сил було поранено. На провокації противника Об’єднані сили давали адекватну відповідь, знищивши трьох та поранивши п’ятьох 
окупантів.
 
Станом на 7-му годину ранку 26 березня обстрілів позицій наших військ не зафіксовано. 
 
Як повідомили у прес-центрі ООС, збройні формування Російської Федерації вкотре знехтували нормами гуманітарного права та намагаються звинуватити в цьому українських військових.
 
За даними звіту СММ ОБСЄ від 23 березня, в мікрорайоні Трудівські Петровського району міста Донецька на вул. Самарській, 1 представники Місії зафіксували пошкодження будівлі школи. Це — 15-сантиметрова пробоїна на висоті 30 см від землі.
 
За оцінкою патруля ОБСЄ, пошко­дження завдано вогнем із великокаліберного кулемета.
 
За словами співробітників школи, обстріл стався 21 березня вранці, коли учні вже перебували у школі. При спробі патруля СММ з’ясувати обставини події, залякані окупантами РФ працівники школи відмовились відповісти на будь-які запитання без їхнього дозволу.
 
Збройні сили України ніяким чином не можуть бути причетними до пошкодження школи, бо відстань до найближчих позицій українських військовиків становить не менш ніж 3 тисячі 450 метрів, що недосяжно для стрільби із кулемета.
 
Тим паче що школа розташована всередині житлового кварталу та з усіх боків оточена житловими будинками. Враховуючи, що пошко­дження зафіксовано на висоті всього 30 сантиметрів від землі, куля з позицій українського війська не змогла б оминути прилеглі будівлі.
 
У другому випадку, за адресою проспект Шкільний, 13 у населеному пункті Гольмівський (непідконтрольний урядові), команда Місії ОБСЄ побачила сантиметровий отвір і кілька тріщин у вікні другого поверху з північного боку місцевої школи.
 
Працівникам школи окупаційні війська РФ заборонили впускати спостерігачів Місії всередину закладу для огляду місця пошкодження та спілкуватись із цього питання. Шкільні співробітники повідомили тільки, що пошко­дження утворилось унаслідок влучання кулі ввечері 20 березня.
 
Зазначена схема підтверджує, що ЗСУ не можуть бути причетними до пострілу по школі, адже відстань до фактичної лінії зіткнення та, відповідно, місце дислокації найближчих позицій українських військових становить понад 2 тисячі 200 метрів.
 
Сама будівля школи також розташована всередині щільної житлової забудови кількаповерхових будинків. Більше того: профіль рельєфу з напрямку українських позицій є закритим, тобто створює перешкоду для ведення вогню зі стрілецької зброї.
 
Наведені вище факти свідчать про провокативний характер дій російсько-окупаційних військ, які намагаються таким чином дискредитувати ЗСУ та прикрити свої злочини проти мирного населення.
 
Своїми діями російські найманці виявляють зацікавленість у подальшій ескалації конфлікту, відмові вести будь-який мирний діалог, а також наражають на небезпеку мирне населення Донбасу, особливо дітей, створюючи загрозу їхньому життю і здоров’ю.