Цьогоріч українське військо стовідсотково перейде на харчування по-новому

27.03.2019
Цьогоріч українське військо стовідсотково перейде на харчування по-новому

Вибір страв у солдатських їдальнях справді став ширшим, а їжа — апетитнішою, ніж у попередні роки.

Від початку року наші військові почали отримувати суттєво підвищене грошове утримання.

 

А з 1 квітня військовослужбовці, які виконують завдання в районі ООС, матимуть збільшені додаткові виплати.

 

Той, хто воює на «передку», може розраховувати на 2 тис. гривень добавки (загалом тепер ця доплата становитиме 12 тис.), а на другій лінії зіткнення — 1 тисячу (доплата зросте до 5,5 тис.).

 

А ще в нинішньому році всі військові частини, які цього не зробили торік, мають перейти на нову, доволі «смачну» систему харчування.

Начпродам допомагає спеціальна програма

Ми добре пам’ятаємо, що з військовими харчами завше були проблеми — ще й які! І хто б міг подумати ще кілька років  тому, що субтропічні фрукти, кавуни, молочні продукти та десерти стануть нормою військового столу?
 
У деяких частинах і військових вишах тепер проводять навіть дні національних кухонь різних країн на доволі пристойному рівні.
 
Може, таки варто оцінити різницю з картинкою недалекого минулого або підказати інший рецепт, як можна зробити кардинально краще в таких очевидно не ідеальних умовах, в яких перебуває національна економіка.
Ви лишень вдумайтеся, що говорить в одному з інтерв’ю завідувач їдальнею 72-ї бригади:
 
«Продуктів уже багато, а зміни в технологічні карти дуже просто вносити. Прислуховуємося до побажань особового складу і впроваджуємо це в життя. Працювати стало цікаво. Колись було мало продуктів, а сьогодні — 380 найменувань, включно з фруктами, десертами, йогуртами. Тепер можна показати своє вміння». 
 
День узбецької кухні. 
 
Про корисний вплив червоної риби на організм військової людини добре знають у 25-й окремій повітрянодесантній бригаді та у шпиталях.
 
Її тут почали додавати до меню десантників, в яке не забули внести ще й таку смакоту, як ананаси, свіжі овочі, йогурти, оливки й усе інше, на що тільки здатен розширений каталог продуктів.
 
Причому харчують наших козаків із дотриманням добової калорійності (3,5—6 тис. ккал) і денної грошової норми — 78,9  грн., що враховує «десантну» надбавку.
 
Цікаво, що начпроди вже мають спеціальну програму, що допомагає розрахувати, скільки треба інгредієнтів для кожної страви та їхню вартість. Так ефективніше використовуються кошти.
 
Нагадаю: понад 70 військових частин уже перейшли на нову систему харчування (це всього 40%). У 2019-му відбудеться справді масштабний перехід на новостворений Каталог продуктів харчування і в решті частин та установ, а їх лишилося десь 200. Це виклик, але з ним треба впоратись.

Результат реформ — на столі

Далі — про пайки, яких тепер у війську є аж сім. Навіть передбачено раціон (№5), у якому немає свинини — для тих, хто через релігійні переконання її не вживає.
 
Словом, набори є різні. У них можуть бути однакові перші страви (перевага над закордонними зразками), яких чотири, а другі страви, яких дев’ять, обов’язково різняться.
 
Всі вони швидко розігріваються. Але на наших бійців, яким випаде доля виконувати завдання далеко від великої кухні, чекає подальше оновлення та урізноманітнення «кейсів» автономного харчування.
 
Зараз розробляють пайкові раціони з додаванням індички, деяких страв із мексиканськими овочевими сумішами, спеціями.
 
Також у розробці й одноразовий пайок. Цікаво, що під час спільних навчань натовці зізнавалися, що наші «сухі» страви насправді смачні й легко переносяться організмом при тривалому вживанні.
 
Армійська їдальня після ремонту.
 
Міноборони, до речі, якщо хтось не знав чи забувся, відмовилося від послуг фірм аутсорсерів, які колись готували їжу для військових. Нині частини самі наймають кухарів та закуповують продукти харчування. Результат — на столі в бойових бригадах.
 
До речі, в Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ по-батьківськи дбають про безпеку харчів.
 
Торік його фахівці за допомогою сучасного мобільного лабораторного комплексу провели майже 260 перевірок якості продуктів у понад двох сотнях військових частин та установ, зокрема і в районі ООС.
 
І забракували приблизно 700 тонн небезпечних для вживання харчів.
 
Частину цієї роботи проведено як реагування на скарги служивого люду. І будьте певні: про всі факти порушень та недбальства, що спливли, доповідали міністру оборони.
 
Не так давно міністр Степан Полторак вимушено зняв із посади очільника тилу у ВМС саме через неналежну організацію харчування особового складу. Бо якщо командир якісно виконує свої обов’язки, погана їжа не прийде на стіл до солдата... 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Будь-який військовий, який має пропозиції чи скарги з питань речового, продовольчого забезпечення, може звернутися на «гарячу лінію» Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Телефони: 0800-500539; (095) 911-05-69; електронна пошта: [email protected].