За «Торнадо» — «Плацдарм»: письменник Юрій Мушкетик відсвяткував 90-річчя

27.03.2019
За «Торнадо» — «Плацдарм»: письменник Юрій Мушкетик відсвяткував 90-річчя

Письменник Юрій Мушкетик у день 90-річчя. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

У всесвітній день поезії — 21 березня зустрів своє 90-рiччя відомий український письменник, класик української літератури, громадський діяч, Герой України, лауреат Шевченківської премії Юрій Мушкетик. З
 
 
окрема, вітали ювіляра і працівники Товариства «Знання» України, завітавши на гостину в Кончу-Озерну поблизу Києва.
 
 
«Хоч би як змінювалося життя навколо, залишаються постаті, завжди цікаві для нас. Серед них і письменник Юрій Мушкетик, автор численних прозових творів, серед яких історичні «Семен Палій», «Гайдамаки», «Смерть Сократа», «Суд над Сенекою», «Гетьманський скарб», «Яса», «На брата брат», — наголосив голова правління Товариства «Знання» Василь Кушерець. 
 
А письменник згадував свій родовід, своїх батьків. Дякував долі, що в парі з дружиною прожив 53 роки, а це вже без неї одинадцять.
 
Хвалив Бога, що має прекрасних доньок Лесю й Оксану (у день народження батька вони були поряд). Ювіляр цитував у свій день народження німецького філософа Канта: «Найвище у світі — зоряне небо над нами та моральний закон усередині нас. Ось із цим і звіряю життя». 
 
Ювіляр поділився: «Сповідую кредо афінських демо­кратів: щоб ніхто через мене не одягнув чорного плаща. Так, це важко, але можливо».
 
Письменника приїхав привітати і директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький — зi стосом щойно виданої нової книжки Юрія Мушкетика «Плацдарм. Жорстоке милосердя».
 
«В Україні в жанрі історичного роману мало письменників працює. Отож залюбки видаємо Юрія Мушкетика. Його книжки купують люди різних поколінь», — прокоментував видавець. 
 
У письменника щойно вийшла і книжка «Торнадо» у видавництві «Український пріоритет». Цей короткий роман охоплює період від останнього десятиліття існування радянської імперії до наших днів.
 
Саме ці роки зі швидкістю й потужністю грізного торнадо пронеслися над Україною й українцями, залишивши за собою, окрім руїн колишнього життя й цілої імперії зла, руйнацію в долях, але й надію в душах багатьох героїв роману. Вони проходять через тяжкі випробування, але вірять, що після торнадо неодмінно побачать незглибиме чисте небо України.
 
«Це буде казенно, але нам треба з усіх сил боротися й ви­борювати Україну. Для мене це завжди було найголовнішим», — каже напутні слова українцям Юрій Мушкетик.