Партію «Фідес» прем’єра Угорщини Віктора Орбана вигнали з найбільшої фракції Європарламенту

22.03.2019
Європейська народна партія (ЄНП), яка об’єднує правоцентристські партії країн ЄС, зупинила членство партії «Фідес» прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який також відомий як один із «друзів Путіна».
 
Про це повідомив глава ЄНП Жозеф Доул на своїй сторінці у «Твіттері» після з’їзду 20 березня в Брюсселі. «За» проголосували 190 депутатів, троє висловились «проти».
 
Згідно з рішенням політради правоцентристського об’єднання, членство угорського «Фідес» зупинено на невизначений термін.
 
Партія втратила право голосувати і брати участь у зборах ЄНП, а також висувати кандидатів на посади в партії.
 
Проте Віктор Орбан заявив, щоб зберегти обличчя, що він добровільно погодився призупинити членство «Фідес» в ЄНП, аби уникнути примусового виключення, передає агенція «Рейтер».
 
Він додав, що комітет ЄНП погодився не виключати «Фідес», а дозволив партії добровільно не брати участь у заходах ЄНП, доки незалежна комісія не завершить огляд щодо верховенства права в Угорщині.
 
Рішенню передувала критика дій Орбана з боку його європейських колег. На початку березня німецький політик Манфред Вебер, кандидат ЄНП на посаду голови Єврокомісії, висунув ультиматум угорському прем’єр-міністру.
 
Він зажадав у тому числі припинити рекламну кампанію в Угорщині, одним iз героїв якої став нинішній глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, який також є членом ЄНП.
 
Причиною невдоволення багатьох партій-членів ЄНП стала медіакампанія угорського уряду, в рамках якої на вулицях країни були розміщені плакати з фото голови Єврокомісії Жана-Клода Юнкера та американського мільярдера Джорджа Сороса з підписами, що вони заохочують міграцію до ЄС.  В Єврокомісії заперечили це твердження.
 
Орбан неодноразово особисто звинувачував Сороса у спробах вплинути на європейських лідерів, щоб домогтися відкриття кордонів для мусульманських біженців. Пізніше Орбан вибачився перед ЄНП за свою антиєвропейську риторику.
 
Наприкінці травня пройдуть вибори в Європарламент. ЄНП зберігала статус найбільшої фракції в європейській асамблеї впродовж останніх десяти років. До складу ЄНП входять 56 партій. Серед них — німецькі ХДС та ХСС, «Вперед Італія» екс-прем’єра Італії Сільвіо Берлусконі та інші.