У Черкасах донька загиблого воїна Володимира Ложешнікова презентувала проект меморіального комплексу

22.03.2019
У Черкасах донька загиблого воїна Володимира Ложешнікова презентувала проект меморіального комплексу

Черкаський макет меморіального комплексу пам’яті учасників антитерористичної операції. (Фото надане прес-службою Черкаської міської ради.)

У Черкасах на огляд містян у приміщенні ТРЦ «Любава» виставили макет меморіального комплексу пам’яті учасників антитерористичної операції.
 
 
Його виготовили за унікальним ескізом із назвою «Незламні духом», який намалювала донька загиблого бійця Володимира Ложешнікова — Дар’я. 
 
 
«Дівчина перемогла в міському конкурсі з розробки концепції, на той час їй було 16 років. Майбутній пам’ятний знак облаштують на площі Слави по вулиці Хрещатик. Наша громада повинна пам’ятати й шанувати своїх Героїв, які за волю та мир України віддали власне життя», — коментує міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.
 
Як розповідають у Черкаській міській раді, меморіальний комплекс складатиметься з трьох скульптур. На передньому плані композиції — скульптура «Воїна-захисника». Це зібраний образ сучасного воїна в повній екіпіровці. За його спиною — «Древо Життя», яке символізує безсмертя й структуру роду.
 
Поруч із «древом» — дві стели червоного каменю. На їхніх зовнішніх сторонах будуть викарбувані імена черкаських воїнів, які віддали своє життя за незалежну Україну. А от з іншого боку дерева, згідно з проектом Дар’ї Ложешнікової, — ще одна скульптура «Воїна з мечем».
 
Над виготовленням макету близько місяця працював скульптор В’ячеслав Федорченко. Він зізнається, що найскладнішим у роботі для нього було відтворення «Древа Життя», яке «росте» за спинами воїнів.
 
У процесі роботи консультувався з авторкою ідеї Дар’єю Ложешніковою, аби максимально передати її задуми та побажання.
 
«Скульптури будуть зроблені з полімер-металу або з бронзи, зараз це ще вирішується, — розповідає В’ячеслав Федорченко. — Дерево металеве, а плити та п’єдестал — із граніту».