Інтер’єр з глиною від української студії виборов «бронзу» на престижному конкурсі у США

22.03.2019
Інтер’єр з глиною від української студії виборов «бронзу» на престижному конкурсі у США

Глина на стінах — стильно й екологічно. (Фото студії Sergey Makhno Architects.)

Нещодавно «бронзу» на міжнародному конкурсі IDA Awards у США отримав інтер’єр квартири з глиною на стінах Wabi Sabi Apartment від української студії Сергія Махна.
 
 
Цього року серед переможців — це єдиний проект з України.
 
 
За інтер’єр — це вже четверта нагорода на світових конкурсах. 
 
 
Конкурс International Design Awards заснованували 12 років тому.
 
Відтоді організатори пропагують оригінальний і одночасно розумний дизайн, популяризують легендарних дизайнерів і відкривають нові імена. Нагорода IDA розроблена відомим графічним дизайнером Роном Тафтом, а нагородження проходить у Лос-Анджелесі. 
 
 
Український проект — Wabi Sabi Apartment — автор, засновник студії архітектор Сергій Махно створив для власної родини: дружини та трьох синів. Ця квартира на конкурсі отримала визнання у номінації «Екологічний, зелений дизайн інтер’єру».
 
Мелісса Стеррі, дизайнерка-науковець та стратег сталого розвитку, прокоментувала: «Концептуально, усе в подачі проекту виглядає елегантно. Це красиво і на віки».
 
Стіни двоповерхових апартаментів виконані у техніці, яку використовували ще наші прадіди та прабаби в хатах-мазанках. Більшість меблів — дерев’яні, виготовлені в Україні спеціально для цього проекту. Прикрашають квартиру колекція сучасного українського мистецтва та авторське освітлення, яке студія виготовляє у власній керамічній майстерні. На терасі розташувався сад бонсаїв. 
 
«Коли три роки тому ми створили ці апартаменти з глиною замість звичної штукатурки чи то шпалер — на нас дивились як на божевільних. Сьогодні чи не щодня запитують, що це за такий цікавий матеріал, — розповідає Сергій Махно.
 
— В українських традиціях ми відчуваємо свою силу і неповторність, це — наше, і це цікаво світові. До складу суміші входять трави, інколи — конопля і ніякої хімії. Виходить тактильно і довговічно. Глиняні бархани можна колупати, гризти (інколи дворічки саме так і роблять, кажу вам із досвіду), — це безпечно і не дуже помітно. Арт — це те, без чого для мене не може існувати простір. Практичність у наш час іде за замовчуванням, але якщо ви зібрались прожити з річчю трошки довше — вона має щось для вас значити — звідси моя любов до усього унікального, зробленого саме для тебе». 
 
До речі, у 2017 року ці апартаменти стали фіналістом британського конкурсу SBID та переможцем The International Property Awards. У листопаді 2018 Wabi Sabi Apartment стала єдиним проектом від України, який здобув нагороду міжнародної премії The Architecture MasterPrize, США.