Баскетболісти «Хіміка» мають найбільше шансів на виграш регулярного сезону суперліги

22.03.2019
Баскетболісти «Хіміка» мають найбільше шансів на виграш регулярного сезону суперліги

Баскетболісти «Хіміка» (у темному) мають найбільше шансів на виграш регулярного сезону суперліги. (Фото з сайта fbu.ua.)

На диво захопливим видався регулярний сезон у поточному розіграші чоловічої суперліги.
 
 
Чемпіонат країни серед вісімки найкращих команд країни від самого початку взявся дивувати своїх шанувальників.
 
 
Несподівана позиція на дні турнірної таблиці чинних чемпіонів iз Черкас.
 
 
Перебування нагорі протоколу одного з аутсайдерів минулого розіграшу — «Запоріжжя».
 
І це лише мала частина складових того калейдоскопічного виру, в який потрапили учасники ЧУ-2018/2019.
 
Загалом, вийшло так, що до останнього туру «регулярки» залишалися відкритими головні питання першої частини чемпіонату.
 
Так, в останній ігровий день регулярного сезону — 22 березня — вирішуватиметься доля не тільки його переможця (за це звання в очному двобої позмагаються «Хімік» та «Запоріжжя»).
 
Заключний тур мав дати відповідь і на запитання про команду, котра матиме на старті «плей-оф» останній номер посіву.
 
За певних умов  одразу три команди з нижньої частини турнірної таблиці — «Одеса», «Політехнік» та «Черкаські мавпи» — можуть завершити «регулярку» з однаковим показником перемог та поразок. І тоді для фінального розподілу позицій організаторам ЧУ доведеться користуватися роз’ясненнями Міжнародної федерації баскетболу, вивчаючи низку додаткових показників.
 
Цікаво, що тріумфірат колективів iз рівною кількістю здобутих очок може сформуватися й на вершині протоколу суперліги. Для цього чинний віце-чемпіон країни — «Дніпро» — в Черкасах має засмутити свого кривдника по минулорічній «золотій серії», а лідер першості — «Хімік» — вдома мусить програти матч за чільну позицію «Запоріжжю».
 
Зрештою, вийшло так, що саме після останнього туру «регулярки» переважна більшість команд-учасниць суперліги-2018/2019 дізнається свої номери посіву в «плей-оф». Єдину ж достроково сформовану чвертьфінальну пару створили «Київ-Баскет» та «Миколаїв».
 
Дуель між колективами, котрі очолюють головний тренер національної чоловічої збірної України та його помічник відповідно, думається, не обійдеться без сю­рпризів.
 
Очільник «синьо-жовтих» та за сумісництвом головний тренер «Київ-Баскета» Євген Мурзін іще на старті дебютного для його клубу сезону в «еліті» заявив, що зі своїми підопічними прагнутиме привезти до Києва єврокубки.
 
Без сумніву, після невдачі у «фіналі чотирьох» Кубка країни, де столичні баскетболісти в півфіналі поступилися майбутньому тріумфатору змагань — «Дніпру», Мурзін та К° прагнутимуть сатисфакції. Цікаво, що в передостанньому турі «регулярки» ЧУ кияни вдома переграли «дніпрян», які, зауважимо, втретє поспіль стали володарями національного Кубка й, без сумніву, намагатимуться (нарешті) зробити «золотий» «дубль».
 
Водночас для наставника «Миколаєва» Віталія Чернія, котрий на старті сезону біля керма команди змінив Володимира Поляха, принциповим буде прагнення повторити минулорічний успіх «корабелів» у «плей-оф», коли на його старті миколаївський колектив вибив iз розіграшу одного з фаворитів чемпіонської гонки — «Будівельник».
 
Словом, майбутній «плей-оф» серед найсильніших чоловічих команд, як і регулярна частина сезону, обіцяє багато сюрпризів. В умовах доволі обмежених клубних бюджетів кожен із колективів суперліги очолює амбітний український тренер. І кожному з них є що кому доводити. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. Чоловіки. Передостанній тур «регулярки». «Черкаські мавпи» — «Політехнік» — 89:91, «Миколаїв» — «Хімік» — 68:80, «Запоріжжя» — «Одеса» — 96:87, «Київ-Баскет» — «Дніпро» — 85:77.
Турнірне становище: «Хімік» — 19 перемог/8 поразок, «Запоріжжя», «Дніпро» — 18/9, «Київ-Баскет» — 15/12, «Миколаїв» — 13/14, «Одеса» — 9/18, «Політехнік», «Черкаські мавпи» — 8/19.