У першому турі президентських виборів у Словаччині перемагає юристка Зузана Чапутова

19.03.2019
У першому турі президентських виборів у Словаччині перемагає юристка Зузана Чапутова

Зузана Чапутова має великі шанси на перемогу в другому турі.

Минулої суботи у Словаччині відбулися президентські вибори.
 
 
Хоча кандидатів було лише 13, але наші сусіди-словаки мали найширший вибір з усієї політичної палітри країни: від демократичних проєвропейських кандидатів до неонацистів та «друзів Путіна».
 
 
Чинний президент Андрей Кіска заявив, що вдруге не братиме участь у виборах, хоча, за Конституцією, таке право має.
 
 
За інформацією, оприлюдненою вчора Статистичним бюро Словаччини після повного підрахунку голосів, незалежний кандидат на посаду президента юристка Зузана Чапутова отримала 40,57 відсотка голосів виборців.
 
Друге місце посів дипломат Марош Шефчович, який тепер працює в Єврокомісії, є її віце-президентом, з 18,66 відсотка голосів, на третьому місці з 14,34 відсотка симпатій виборців іде колишній міністр юстиції, а тепер суддя Верховного суду Штефан Ґарабін, який виступає проти членства Словаччини в ЄС і НАТО, має проблеми з ліберальною демократією і відкрито демонструє проросійські погляди.
 
До першої п’ятірки також потрапили Маріан Котлеба, який очолює екстремістську неофашистську партію «Народна партія «Наша Словаччина» — 10,39%, та Франтішек Міклошко — 5,72%. Зазначимо, Марош Шевчовіч і Штефан Гарабін є колишніми комуністами-функціонерами, що вони не приховували у своїх анкетах.
 
Оскільки в першому колі виборів ніхто з кандидатів не здобув понад 50 відсотків голосів виборців, відбудеться друге коло виборів президента, яке призначене на 30 березня.
 
У боротьбі за найвищу державну посаду у Словаччині зустрінуться Зузана Чапутова і Марош Шефчович. На виборах переможе той із кандидатів на посаду президента, хто здобуде просту більшість голосів виборців.
 
У разі перемоги Зузани Чапутової у другому колі виборів вона стане першою жінкою на найвищій державній посаді у Словаччині й однією з небагатьох жінок-президентів у країнах Європи.
 
До того ж обрання Зузани Чапутової сприятиме кращій візуалізації Словаччини як країни, яка стає на шлях виразнішого представництва жінок на важливих політичних посадах. Обрання Чапутової внесе більше стабільності до центральноєвропейського регіону, а також до відносин Словаччини зі сусідніми країнами, з ЄС і НАТО.
 
Чапутова народилась 21 червня 1973 року в Братиславі. Є співробітницею юридичного факультету Університету Коменського в Братиславі — найпрестижнішого вишу Словаччини. Розлучена, виховує двох доньок.
 
П’ятирічний термін повноважень Андрея Кіски — четвертого словацького президента — спливає 15 червня цього року. Новообраний президент Словаччини приступить до виконання своїх обов’язків рівно опівдні 16 червня 2019 року. До речі, місячна зарплата президента Словаччини —  7844 євро.