Верховна Рада буде змушена розглянути петицію про легалізацію марихуани

19.03.2019
Чималу популярність в українців мають недавні демократичні нововведення, започатковані владою, — петиції з того чи іншого актуального питання, і в разі набрання як мінімум 25 тисяч голосів у обумовлений термін можновладці зобов’язані її розглянути. Та, про яку йтиметься, — досить незвична для пересічного обивателя,бо це вимога легалізувати  в Україні... марихуану, нехай і медичну. Петиція набрала достатню кількість голосів — 25113.
На сайті Верховної Ради  петицію з вимогою законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до медичного канабісу зареєстрував ще 30 січня  Геннадій Шабас.
У петиції зазначено, що нині у країні понад два мільйони громадян позбавлені доступу до ефективного лікування, з-поміж яких більше 20 тисяч дітей із фармрезистентними формами епілепсії; сотні тисяч онкохворих; більше ста тисяч паліативних пацієнтів та десятки тисяч ветеранів війни із посттравматичним стресовим розладом. 
Загалом серед підписантів — 16 громадських організацій та благодійних фондів, які  вимагають законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу під час лікування цілої низки важких хвороб. Використання лікарських засобів на основі конопель регламентують законами Канада, США, Австрія, Бельгія, Чехія, Данія, Хорватія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Великобританія, Малайзія, Таїланд, Південна Корея, Польща та інші.  
У петиції зазначається: «По всьому світу активно здійснюється реабілітація конопель, бо там ніколи (на відміну від України) не припинялася наукова робота щодо вивчення лікувальних властивостей цієї рослини. Водночас в Україні всі канабіноїди перебувають у списку речовин, які не можуть бути використані в медицині та наукових дослідженнях. Чинним законодавством передбачено кримінальне переслідування вченим за дослідження терапевтичної цінності канабіноїдів і лікарям, що наважаться полегшити стан хворих, а також пацієнтам — за реалізацію права людини на доступ до ефективного лікування».
Підписати петицію закликала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун: «Використовувати канабіс у медицині, звісно з певними застереженнями, — нормальна світова практика».