Аж 128: на Черкащині діє найбільше в Україні сільськогосподарських кооперативів

19.03.2019
Днями на Черкащину приїжджали представники об’єднаних територіальних громад із трьох областей України — Київської, Дніпропетровської та Чернігівської, аби набратися досвіду зі створення сільськогосподарських кооперативів.
 
 
Адже наразі Шевченків край є безумовним лідером серед інших регіонів країни за кількістю таких підприємств.
 
 
Як повідомили «УМ» в управлінні агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації, гості мали змогу ознайомитися з роботою комунального підприємства «Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів».
 
 
За словами начальника управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігоря Колодки,  поряд зi зміцненням фермерства та великотоварного приватного виробництва в черкаських селах розвивається й кооперативний рух, який є одним із напрямів реалізації Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року та має стати важливим фундаментом структурної перебудови сільського господарства.
 
Регіональний навчально-практичний Центр розвитку багатофункціональних кооперативів, який фінансується Європейським Союзом у рамках грантової програми ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та Черкаською обласною радою, розпочав свою роботу в регіоні в січні 2015 року.
 
За цей період на Черкащині було створено 52 сільськогосподарськi обслуговуючi кооперативи, які отримали в безоплатне користування 310 міні-ферм для кроликів, 800 голів кролів маточного поголів’я, 20 сушильних побутових електрошаф, 8 тис. 890 саджанців ягідних культур, обладнання для вирощування кролів за іншою технологією утримання та для дорощування.
 
Крім того, регіональний центр зосереджує свої можливості на створенні племінного репродуктора, який спеціалізується на розведенні репродуктивних самок кроликів каліфорнійської породи для реалізації селекційного поголів’я.
 
Як зазначають у Черкаській ОДА, загалом нині в області зареєстровано 128 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів — найбільше серед областей України.
 
За видами діяльності вони поділяються на багатофункціональні — 78, заготівельно-збутові — 21, переробні — 9 та інші — 20. Найбільше кооперативів працює у Черкаському — 19, Лисянському — 13, у Катеринопільському, Смілянському, Монастирищенському — по 11, Звенигородському, Чорнобаївському — по 7, Жашківському, Золотоніському, Корсунь-Шевченківському — по 6, Кам’янському, Канівському — по 5, Городищенському, Драбівському, Христинівському — по 4, Уманському — 3, Маньківському, Тальнівському та Чигиринському — по 2. 
 
«Торік з обласного бюджету на виконання Програми підтримки розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів у Черкаській області на період до 2020 року виділили більше 774 тис. грн, які спрямували на умовах співфінансування для поліпшення матеріально-технічної бази діючих кооперативів. На цей рік на умовах співфінансування виділено вже 2 млн. грн.», — зазначають у Черкаській ОДА.