Електростанція на даху: як господарі приватних будинків можуть економити і навіть заробляти на сонячних панелях

19.03.2019
Електростанція на даху: як господарі приватних будинків можуть економити і навіть заробляти на сонячних панелях

Українці навчилися не лише власноруч виробляти електроенергію для власних потреб, а й отримувати з цього прибутки. (Фото з сайта texty.org.ua.)

Поновлювана енергетика в Україні продовжує набирати обертів.

 

За статистичними даними державного підприємства «Енергоринок», у січні—лютому нинішнього року альтернативна генерація — вітрові, сонячні та малі гідроелектростанції, біомаса і біогаз — збільшила виробництво електричної енергії у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 31,5%, — до 465,62 млн кВт-год.

 

Але найголовнішим трендом чистої енергетики останнього року експерти вважають бум приватних електростанцій у приватних будівлях, які не лише дозволяють українцям повністю забезпечити себе електрикою, а й доволі непогано заробляти. 

Торік — абсолютний рекорд!

Зокрема, у січні було вироблено 214,5 млн. кВт-год, а у лютому — 251,12 млн. кВт-год. У січні-лютому 56,3%, або 262,1 млн. кВт-год електроенергії виробили вітрові електростанції, 24,1% (112,4 млн кВт-год) — сонячні електростанції, 10% (46,8 млн. кВт-год) — малі ГЕС, 6% — біогаз і 3,6% — біомаса. 
 
Отож, наша держава робить ставку на вітер, тоді як у більшості європейських держав найбільше розвивається сонячна генерація. Втім така ситуація може бути тимчасовою.
 
Так, за повідомленням Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, торік у нашій державі з’явились 163 сонячні електростанції, що є рекордом за темпами встановлення нових потужностей, які генерують «зелену» електро­енергію.
 
Тож сьогодні потужність усіх введених торік сонячних електростанцій загалом становить близько 850 МВт, що майже втричі більше, ніж за весь 2017 рік.
 
Зокрема, в 2018 році було введено в експлуатацію 163 сонячнi станції загальною потужністю 645,6 МВт, 10 вітряних електростанцій загальною потужністю 67,7 МВт. Крім того, було введено 4440 сонячних приватних домогосподарств загальною потужністю 106 МВт.
 
Вiд початку 2015 року потужність об’єктів відновлюваної електроенергетики, яким встановлено зелений тариф, зросла на 1300 МВт. І якщо в 2015 році було введено 32 МВт, то вже в 2016 — понад 130 МВт, у 2017 — майже 300 МВт, а торік, як ми вже бачили, було встановлено абсолютний рекорд за всю нашу історію. 

Сотні робочих місць, висока зарплата, соціальні стандарти

Наприкінці лютого участь у запуску перших вітряних турбін Приморської вітроелектростанції, що на Запоріжжі, взяв Президент України Петро Порошенко.
 
«Запорізька атомна електростанція, що розташована тут поруч, є найбільшою в Європі й шостою за розмірами у світі, — сказав він. — Але часи змінюються, і сьогодні вже є альтернативна поновлювана енергетика, яка починає реалізовуватися саме тут, в Запорізькій області. І для мене дуже важливо, що йдеться про високоефективнi, енергетично ефективнi, високотехнологічнi проекти. І не тільки тому, що це називається «зелена енергетика», бо вона не завдає ніякої шкоди екології... Дуже важливо, що це проект, який реалізується на базі найсучасніших цифрових технологій, тобто технології цифрової підстанції».
 
За словами глави держави, дуже важливо, що новий енергетичний об’єкт споруджують у чистому полі.
 
«Створюють нові робочі місця, запроваджують безліч прогресивних моделей. Цей проект стане моделлю для всіх вітроелектростанцій в Україні. Нехай сюди їздять і вчаться, як працювати», — сказав Порошенко. — Для нас критично важливою є інноваційна модернізація енергетики. Прекрасно розумію, що це дуже складні, багатосторонні завдання, але вони необхідні. І ми побачили, що традиційні підходи енергетики України себе вже майже вичерпали. Нова енергетика — це одне з найважливіших, найперших питань щодо руху нашої держави вперед...»
 
Конкретизуючи, йдеться про 500 нових робочих місць, високооплачуваних, створених у ході будівництва. Тільки в державний бюджет і тільки в минулому році надійшло вже 280 млн. грн. «А це хороша копійка, яка дозволяє змінювати державу. За цим стоять високі зарплати, соціальні виплати, зміни в житті громад, оскільки інвестор сьогодні має вкласти і в соціальну сферу», — продовжив Президент.
 
Прогнозні обсяги зеленої електроенергії двох черг Приморської ВЕС у єдину енергосистему становлять близько 650-700 млн. кВт на рік. Цієї електроенергії досить для енергозабезпечення 365 тис. домогосподарств.
 
Потужність однієї вітротурбіни Приморської ВЕС — 3,8 МВт. Висота вежі — 110 м. Усього ж при будівництві Приморської вітрової електростанції планується встановити 52 вітротурбіни виробництва компанії «Дженерал електрик». 

Cтратеги вже зайшли

Незалежні експерти думку глави держави назагал поділяють. «Відновлювана енергетика — це вже не альтернатива, а незворотний світовий тренд, тому Україна мусить якомога швидше створити сприятливі умови для її розвитку і поширення», — сказав керуючий партнер UDP Renewables Сергій Євтушенко.
 
На його думку, завдяки компаніям, що працюють у цій галузі, країна може оновити свої генеруючі потужності й нарешті перейти до використання сучасних зелених технологій, істотно зменшивши залежність від традиційних і застарілих.
 
Євтушенко зазначив: торік один зі світових лідерів галузі поновлюваної енергетики вклав у проекти UDP Renewables 54,7 млн. євро.
 
«Далекоглядні іноземні інвестори покладають великі надії на Україну, незважаючи на складну геополітичну ситуацію, — наголосив він. — Спекулянтів через воєнний стан з українського ринку як вітром здуло. А стратеги — це ті, хто важко і обережно заходить, але потім не тікає при першій несприятливій ситуації». 
 
На думку експерта, зелена енергія — основа майбутнього енергетики в усьому світі. Розвинені країни вже ставлять перед собою амбітні цілі: до 2050 року на 100% перейти на поновлювані джерела енергії. Сергій Євтушенко вважає це справою часу і для України.
 
«Зараз частка зеленої енергії в її загальному енергобалансі нашої держави не перевищує 2,5%. Втім, технології рухаються вперед і масове виробництво зменшує вартість екологічного обладнання, поступово міняючи правила гри, — зазначає він.
 
— У нас є ви­бір: розвивати зелену енергетику так, як це робить весь світ, або штучно стримувати технологічний прогрес, підтримуючи енергетичні технології позавчорашнього дня». 

Плюс 7,5 тис. електростанцій на дахах

Підтвердження сказаному — незаперечний факт, як змінюється поновлювана енергетика, у тому числі і в нашій країні. Ще десять років тому виробництво електроенергії з поновлюваних джерел енергії — сонця і вітру — було забавою наближених до влади великих компаній.
 
Однак стрімке технологічне зростання вже призвело до багаторазового падіння вартості обладнання для трансформації сонячних променів і вітру в електричну енергію. І запроваджені у державі нові правила роботи разом iз привабливим для виробників тарифом стали дієвим стимулом. 
 
За підсумками 2018 року понад 7,5 тисячі домогосподарств України встановили у дворах чи на своїх дахах сонячні батареї, що виробляють електроенергію.
 
Це майже в два з половиною рази більше, ніж у 2017 році. Надалі, як прогнозують експерти, ця тенденція тільки наростатиме. Встановити свою власну сонячну станцію з кожним роком стає все дешевше, адже виробники весь час допрацьовують і вдосконалюють панелі.
 
Конструкції легшають, дзеркала і фотоелементи, на поверхню яких падають промені сонця, — стають чутливiшими, що значно збільшує коефіцієнт корисної дії батареї навіть в умовах частої для наших широт щільної хмарності над головами.
 
Для українських реалій це надважливо, адже значна частина країни в період з листопада по березень переважно затягнута хмарами. Але виробництво електроенергії сонячними батареями із поліпшеним ККД, встановленими на даху або у дворі будинку, цілком може забезпечити власне споживання. Якщо ж ви виробили більше, ніж можете спожити самі, то надлишок у цьому випадку надходить у загальну енергомережу. 
 
На думку фахівця з сонячної енергетики Івана Перепелиці, станції потужністю у 30 кВт сьогодні є найпопулярнішим варіантом для приватних будинків українців, адже термін окупності становить близько п’яти років.
 
За його словами, якщо встановлювати 30 кВт на даху, то потрібно виділити 200 кв. м. площі, а якщо на землі, то чотири-п’ять соток. Розміри однієї панелі становлять два на один метр. На цю потужність потрібно встановити 100—110 панелей. Весь процес установки домашньої електростанції «під ключ» займає близько трьох місяців.
 
«У середньому споживання в домогосподарстві становить 250-300 кВт на місяць, тобто три-чотири тисячі кіловат на рік. При такому варіанті можна заробляти близько 4,5-5 тисяч доларів на рік, з урахуванням прибуткового податку», — сказав експерт.
 
Пікова активність виробництва енергії, за словами Перепелиці, припадає на травень, при цьому активна енергогенерація відбувається з квітня по вересень. У південних регіонах виробництво енергії з сонця ефективніше, у західних — трохи менш рентабельне через тривалі періоди похмурої погоди. 
 
Замовники перестали витрачатися на налагодження системи взимку, оскільки виробництво електрики в цю пору року не окупить витрат на переобладнання. Як стверджує експерт, доцільніше орієнтувати систему тільки на сонячні весняні та літні дні.
 
Абсолютна більшість встановлених в українських домогосподарствах сонячних панелей — китайського виробництва, оскільки вони суттєво дешевші, ніж високоякісне обладнання виробництва США, Європи і Японії. Приємно, що останнім часом на ринок активно виходить продукція вітчизняного виробництва. 
 
До речі, на цю можливість — самостійно виробляти електроенергію для себе — звернув увагу український уряд. Зокрема Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зауважив запуск у лютому нинішнього року в рідній для себе Вінниці заводу з виробництва сонячних батарей.
 
Таким чином, зараз будь-який українець може встановити домашню сонячну електростанцію, яка на всі 100% складається з обладнання вітчизняного виробництва. І таким чином зменшувати залежність від держави, імпортних енергоносіїв і при цьо­му заробляти доволі-таки непогані кошти. 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Нафтогаз» — «Газпром»: українці б’ють першими...

У квітні нинішнього року «Нафтогаз України» може подати новий позов проти російського монополіста «Газпрома» за порушення європейського законодавства в сфері конкуренції. «На додаток до боротьби з «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі ми починаємо боротися з «Газпромом» у самій Європі. Ми використовуватимемо європейські закони про конкуренцію у ролі основи для такого позову, на користь європейських споживачів, Української держави і стабільності в регіоні.
 
Саме це необхідно, щоб забезпечити майбутнє для газотранспортної системи України, а також європейську енергетичну безпеку», — наголосив виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко.
 
Топ-менеджер «Нафтогазу» також нагадав, що Росія всупереч протестам України, Польщі та країн Балтії продовжує реалізацію проекту «Північний потік-2», результатом чого може стати посилення монопольних позицій «Газпрому» на європейському газовому ринку.
 
А це призведе до зростання вартості газу для європейських споживачів, який неминуче матиме вже політичні наслідки для європейських урядів, які змушені пояснювати своїм громадянам, яким чином проект «Північного потоку-2», що повинен посилити стабільність поставок газу в Європу, перетворився на чинник, що підриває економічну і політичну стабільність континенту.