На біатлонному чемпіонаті світу збірна України посіла високе п’яте місце

19.03.2019
На біатлонному чемпіонаті світу збірна України посіла високе п’яте місце

Юлія Джима передає естафету Валентині Семеренко, котра й привела збірну України до бронзового фінішу на ЧС-2019. (Фото з сайта www.biathlonworld.com.)

Шанувальники вітчизняного біатлону добре пам’ятають, як закінчилася Олімпіада-2018  у Пхенчхані для українських «стріляючих лижників».
 
 
Після невдалої жіночої естафети, котра була останнім шансом для «синьо-жовтих» виграти олімпійську медаль, Валентина Семеренко — одна з лідерок жіночої збірної України, котрій не знайшлося місця в естафетні четвірці, не приховуючи емоцій, написала у «Фейсбуці», що в синьо-жовтій збірній відсутній єдиний злагоджений колектив.
 
 
На чемпіонаті світу-2019 у шведському Остерсунді подібних внутрішньокомандних проблем у вітчизняних біатлоністок не було. Попри те, що впродовж поточного сезону підготовкою наших біатлоністок займалися три різні тренерські команди, в естафеті українські «стріляючі лижниці» відпрацювали як монолітний механізм — без збоїв та осічок.
 
«В Остерсунді маємо, на диво, рівну команду», — заявив напередодні старту чемпіонату світу старший тренер жіночої збірної України росіянин Андрій Прокунін.
 
І справді, попри те, що Анастасія Меркушина, Віта Семеренко, Юлія Джима та Валентина Семеренко в подібному складі по ходу нинішнього сезону взагалі не змагалися, саме такий формат синьо-жовтої збірної виглядав найбільш оптимальним для української жіночої естафети в Остерсунді.
 
Починаючи з першого етапу, українська команда чітко окреслила свої наміри потрапити до призової трійки. Утім, якщо після стартового етапу у виконанні Анастасії Меркушиної українські шанувальники біатлону могли навіть сподіватися на «золоту» інтригу, то надалі стало очевидним, що в боротьбі за чемпіонство шансів у «синьо-жовтих» не так уже й багато. Швидкісні якості олімпійських чемпіонок Сочі-2014 — Юлії Джими та сестер Семеренко — були не надто переконливими.
 
А от на стрільбищі титуловані спортсменки, як, власне, і їхня молода партнерка-застрільниця, виглядали напрочуд упевнено.
 
Що казати! Краще (тобто влучніше) за «синьо-жовтих» в естафеті ніхто не стріляв.
 
Українські біатлоністки на чотирьох використали лише п’ять додаткових патронів, що, в підсумку, дозволило їм міцно вчепитися за бронзову позицію.
 
Після заключної стрільби Валентина Семеренко мала хороший гандикап у вигляді кількох десятків секунд над переслідувачками. І хоча на фініші її ледь не наздогнала іменита німкеня Лаура Дальмайєр, за словами президента ФБУ Володимира Бринзака, Валя, як досвідчений боєць, добре контролювала обстановку на заключних метрах дистанції.
 
«Такої згуртованої команди я вже давно не бачив», — заявив після естафетного успіху очільник вітчизняного біатлону.
 
Володимир Бринзак переконує, що вірив у медаль представниць жіночої збірної. У змішаних естафетах (класичній — сьоме місце та одиночній — п’яте) удача відвернулася від наших біатлоністок, а от у своїй рідній стихії вони показали всю свою красу.
 
Загалом, на чемпіонаті світу в Остерсунді біатлонній збірній України вдалося продемонструвати свій максимальний блиск. Після непереконливого сезону в Кубку світу всю свою силу в кулак у Швеції зібрали наші біатлоністки.
 
А потенціал та можливості українського чоловічого біатлону, котрим в останні роки опікується словак Юрай Санітра, продемонстрував капітан команди Дмитро Підручний, який виграв «золото» в гонці переслідування.
 
Завдяки цьому «золотому» тріумфу в медальному заліку ЧС-2019 збірна України посіла високе п’яте місце, випередивши за якісним складом нагород російських збірників, котрі завершили «мундіаль» без єдиного «золота».
 
Ну а беззаперечними домінаторами шведського ЧС були норвезькі біатлоністи, котрі зібрали ужинок iз п’яти золотих, трьох срібних та однієї бронзової нагороди.