Красна пісня на всі голоси: у Верховній Раді вшановують Володимира Івасюка

15.03.2019
Красна пісня на всі голоси: у Верховній Раді вшановують Володимира Івасюка

Усім відомий «Водограй» на нотному стані.

У кулуарах будинку Верховної Ради України до 15 березня триває виставка «Красна пісня на всі голоси», приурочена 70-річчю українського композитора і співака Володимира Івасюка.
 
 
Представили його мовою документів та фотографій легендарного митця, що пішов з життя на творчому злеті. В експозиції також рукописи, автографи, платівки шкільних років Володимира Івасюка та його чернівецького періоду творчості, коли митець написав свої знамениті пісні «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори...».
 
 
Виставка нагадує, що Володимир Івасюк сам виконав дві з них у передачі «Камертон доброго настрою», а також про співпрацю з вокально-інструментальним ансамблем «Смерічка» та його керівником композитором Левком Дутковським, про участь у створенні фільму «Червона рута» та зйомках програм Центрального телебачення «Пісня — 71», «Алло, ми шукаємо таланти» тощо.
 
Львівський період представлений здобуттям професійної композиторської освіти. У місті Лева Володимир Івасюк співпрацював із такими поетами-піснярами, як Ростислав Братунь, Богдан Стельмах, Роман Кудлик, Степан Пушик.
 
Зі Львова співак поїхав на міжнародний конкурс естрадної пісні «Сопот-74» у Польщу, на якому Софія Ротару виконала тепер відомий усім «Водограй» Володимира Івасюка.
 
У Львові були написані «Кленовий вогонь», «Тільки раз цвіте любов», «У долі своя весна», «Літо пізніх жоржин». Творчі перемоги Володимира Івасюка збережені, зокрема, і в фрагментах авторського аранжування.
 
«Безмежно рада була зустрітися з родиною Івасюків-Павлюків, Пашею Нечаєвою, першою директоркою чернівецького меморіального музею композитора, з тими, хто в усі часи — люті й нестерпні — був з Івасюками, не зважаючи ні на що», — поділилася після відкриття виставки депутатка-письменниця Марія Матіос.