Нововведення для інтриги: лише чотири з восьми сіяних команд змогли пробитися до 1/4 Ліги чемпіонів

15.03.2019
Нововведення для інтриги: лише чотири з восьми сіяних команд змогли пробитися до 1/4 Ліги чемпіонів

Тепер уже граючи у чорно-білій формі «Ювентуса», Кріштіану Роналду продовжує створювати свої футбольні шедеври. (Фото з сайта obovsem.org.)

Нинішній розіграш Ліги чемпіонів проходить iз кількома нововведеннями. Одна ідея функціонерів з УЄФА, пов’язана зі зміною процедури відбору учасників «еліт-раунду», призвела до того, що в групах суттєво зменшилася кількість «прохідних» матчів. Іншим не менш важливим для іміджу та престижу Суперліги наслідком цієї реформи стало посилення конкуренції у протистояннях стартового раунду «плей-оф». Якщо раніше сіяні команди без особливих проблем долали 1/8 фіналу ЛЧ, то в нинішньому розіграші лише чотири з восьми клубів, які на правах переможця своєї групи на старті «плей-оф» отримали перевагу власного поля, змогли дістатися чвертьфінальної стадії.

Потрійне фіаско бундесліги

Загалом, лише в одній парі 1/8 фіналу вболівальникам не вдалося побачити справж­ньої боротьби. Англійський чемпіон — «Манчестер Сіті» — за сумою двох матчів розбив німецький «Шальке» з принизливим рахунком — 10:2. У гостьовому матчі команда Євгена Коноплянки програла «всуху» — 7:0, ставши при цьому новим антирекордсменом німецького футболу за величиною розгрому в Лізі чемпіонів. Також слід відзначити, що вперше з 2006 року у чвертьфіналі ЛЧ не буде жодного клубу з бундесліги.
Цікаво, що кожному з тріо німецьких колективів, які пробилися до «плей-оф», дорогу до 1/4 фіналу перегородив клуб з англійської прем’єр-ліги. «Шальке» зупинив «МС», дортмундська «Боруссія» не знайшла аргументів проти «Тоттенхему», а «Баварія» спіткнулася на фіналісті попереднього розіграшу Суперліги — «Ліверпулі».
«Нам показали наші можливості», — резюмував після поразки на «Альянц-Арені» наставник німецького чемпіона Ніко Ковач. Упродовж сезону хорватського тренера мюнхенського суперклубу не раз критикували за невиразну гру його підопічних, які довгий час у чемпіонській гонці перебували позаду «Боруссії» з Дортмунда.
Минулих вихідних мюнхенці вийшли в лідери домашніх перегонів, водночас порадувати своїх фанів успіхом на міжнародній арені Ковач та К° не змогли, програвши вдома «Ліверпулю» — 1:3. «Розчарований, що в рідних стінах зіграли нижче своїх можливостей», — сказав польський форвард «Баварії» Роберт Левандовський.
Сумним після фіаско мерсісайдцям виглядав і колишній президент «баварців» Франц Беккенбауер, який заявив, що мріє про той день, коли «Баварію» очолить нинішній очільник «Ліверпуля» Юрген Клопп. До переїзду на Туманний Альбіон він довгий час працював iз дортмундською «Боруссією» i, за словами Беккенбауера, навчив німецькі клуби грати у швидкий та атакувальний футбол.

Геніальна дуель

А от «Барселона», незалежно від прізвища свого наставника, по суті, ніколи не відмов­ляла собі в бажанні провести яскраву гру з великою кількістю голів. Утім, маючи в своєму складі футбольного майстра екстра-класу Ліонеля Мессі, іншого від іспанського гранда нині й годі чекати. Двічі відзначившись під час повторного матчу 1/8 фіналу з «Ліоном», який, у підсумку, завершився розгромом французького колективу 5:1, аргентинець в 11-му сезоні поспіль перетнув позначку в 35 забитих голів.
«Мессі — геній, він може робити те, що іншим не під силу», — визнав наставник «Ліона» Бруно Женезіо. Щоправда, як вважає президент французького клубу Жан-Мішель Ола, розбити ліонців «Барса» змогла завдяки несправедливому рішенню арбітра. «Ми отримали нечуваний пенальті, адже ніякого порушення правил у нашому штрафному майданчику не було. Навпаки, арбітр мав покарати Суареса за симуляцію. На жаль, сьогодні система ВАР не користувалася великим успіхом», — гнівався власник «ткачів» Ола. Примітно, що в Барселоні «Ліон», який, нагадаємо, не дозволив «Шахтарю» вийти з групи до «плей-оф» ЛЧ, зазнав своєї першої поразки в поточному євросезоні.
Так само своє глибоке невдоволення функціонуванням ВАР, яке, відзначимо, стало другим принциповим нововведенням УЄФА в поточному розіграші Суперліги, виказували й у таборі іншого французького колективу — «ПСЖ». Коли словенський арбітр Дамір Скоміна, скориставшись можливостями свого відеоасистента, на останніх хвилинах матчу-відповіді призначив пенальті у ворота парижан, допомігши таким чином їхньому супернику — «Манчестер Юнайтед» — досягти потрібного для сумарної перемоги результату, зірковий лідер «ПСЖ» Неймар вдався до ненормативної лексики на адресу рефері. У відповідь УЄФА відкрило проти бразильця дисциплінарне провадження, яке може завершитися для нього одним-трьома матчами дискваліфікації. У будь-якому разі відбувати штраф Неймару доведеться вже в наступному євросезоні. І не виключено, що в іншій команді, адже бразильця бачити в своєму клубі хоче президент «Реалу» Флорентіно Перес. Хоча новий-старий головний тренер мадридців Зінедін Зідан має на рахунок Неймара протилежну думку. А от за колишнім своїм підопічним — Кріштіану Роналду — Зізу неабияк сумує. Після свого повторного приходу на пост наставника «вершкових» французький наставник заявив, що Роналду дуже багато значить для «королівського» клубу.
Що вдієш, однак сьогодні К7 — гравець «Ювентусу», і саме «Старій синьйорі» 34-річний португалець в нинішньому сезоні допомагає штурмувати «лігочемпіонську» вершину. У першому матчі 1/8 фіналу проти «Атлетико» чемпіон Італії зазнав неприємної поразки з рахунком 0:2. Але у грі-відповіді Кріштіану створив черговий футбольний шедевр, забивши у ворота «матрацників» три м’ячі й вивівши до наступного раунду свою нову команду.
Тож «Ювентус» iз тріумфатором трьох останніх розіграшів ЛЧ — Кріштіану Роналду, а також «Ліверпуль», «Манчестер юнайтед», «Манчестер Сіті», «Тоттенхем», «Барселона», «Аякс» та «Порту» продовжують боротьбу за чемпіонський Кубок. У п’ятницю відбудеться жеребкування чвертьфінальних пар. 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (матчі-відповіді). «Баварія» (Німеччина) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:3 (перша гра — 0:0), «Барселона» (Іспанія) — «Ліон» (Франція) — 5:1 (0:0), «Ювентус» (Італія) — «Атлетико» (Іспанія) — 3:0 (0:2), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Шальке» (Німеччина) — 7:0 (3:2).