Росія продовжує відмовляти політв'язню Павлу Грибу та військовополоненим морякам у медичній допомозі

13.03.2019
Із заступником голови Місії ЄС в Україні Аннікою Вальдеманн зустрілася українська омбудсман Людмила Денісова й обговорила питання щодо необхідності проведення термінової операції 20-річному політв’язню Павлу, Грибу, якого утримують у Ростові-на-Дону.
 
 
Анніка Вальдеманн зазначила, що вона поділяє оцінку щодо серйозного стану Павла та висловила сподівання, що до хлопця допустять незалежних лікарів синхронно з допуском медиків до Кирила Вишинського.
 
 
«Я повідомила, що направила клопотання Уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москальковій щодо необхідності невідкладної операції Павла в лікарні, але відповіді поки не отримала», — зазначає український омбудсман.
 
 
Тим часом до хворого Павла Гриба, якого в Білорусі в серпні 2017 року затримали російські силовики за буцімто підбурювання громадянки РФ Тетяни Єршової до теракту на шкільній лінійці в Сочі, у в’язницю вперше допустили виконувача обов’язків Генконсула України в Ростові-на-Дону Тараса Малишевського.
 
Опісля він повідомив, що бранець Кремля має поганий стан здоров’я, але духом не падає і вже надіслав звернення до українського, російського омбудсманів та в Європарламент.
 
Людмила Денісова також каже, що під час зустрічі йшлося і про надання медичної допомоги трьом пораненим військовополоненим морякам — Василю Сороці, Андрію Ейдеру та Андрію Артеменку.
 
«За інформацією від Москалькової, Василю Сороці вже зробили перед­операційне обстеження, але саму операцію чомусь затягують. Це створює ризик для його інвалідності, бо часу для відкладання хірургічного втручання немає», — уточнює пані Людмила.
 
Адже, за її словами, після обстрілу російськими прикордонниками в Азовському морі у пораненій руці Василя досі є осколки і він не може зігнути пальці. Хоча московська уповноважена з прав людини Тетяна Потяєва стверджує, що моряк одужав на 80%. 
 
Не може вільно пересуватися, уточнює Людмила Денісова, і військовополонений моряк Андрій Ейдер, у якого осколкове поранення ніг. Не кращі справи і в Андрія Артеменка, у якого осколкове поранення та сильне забиття правої кисті руки. 
 
Також, наголошує Людмила Денісова, кримському татарину Едему Бекірову, який перебуває у тяжкому стані в сімферопольському СІЗО на території тимчасово окупованого Криму, теж потрібна кваліфікована допомога лікарів та належні умови тримання. 
 
Тож український омбудсман висловила прохання щодо продовження тиску Європейського Союзу на РФ стосовно дотримання норм міжнародного гуманітарного права.
 
Водночас Людмила Денісова заявляє, що глибоко обурена словами Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової щодо нібито переслідування Україною жителів тимчасово окупованого Росією Криму.
 
«Ця інформація була надана російським омбудсманом під час зустрічі з Верховним Комісаром ООН iз прав людини Мішель Бачелет i потім розповсюджена ЗМІ. Вона має бути підтверджена або спростована РФ. Тож чекаю від Тетяни Москалькової списку прізвищ тих людей, проти яких, за її словами, владою України «объявлена буквально охота», — наполягає Людмила Денісова.
 
І додає, розповсюдження такої інформації без прізвищ не личить статусу Уповноваженого з прав людини.
 
«На відміну від РФ, Україна знає всі прізвища і захищає кожного свого громадянина. Нами передано Росії списки українців для безумовного звільнення та повернення на Батьківщину», — підсумовує українська омбудсман.