На Тернопільщині від потужного буревію постраждали школи, водонапірна вежа і церква

12.03.2019
На Тернопільщині від потужного буревію постраждали школи, водонапірна вежа і церква

Наслідки буревію. (Фото ДСНС у Тернопільській області.)

Сильні вітри впродовж двох останніх діб завдали значних руйнувань на території Тернопільщини.
 
 
За оперативним повідомленням обласного управління ДСНС, у селі Поділля Заліщицького району зірвало по­крівлю з будівлі для тварин господарства «Маяк» (загальна площа близько 2000 квадратних метрів, знищено половину).
 
 
У райцентрі Чортків полетіло у прямому сенсі близько 500 квадратних метрів даху з будівлі готелю, на щастя, ніхто не постраждав.
 
У райцентрі Підволочиськ суттєво пошко­джено дах центральної районної лікарні, в селі Ілавче Теребовлянського району — купол місцевої церкви, а в селі Іванівка цього ж району впала недобудована водонапірна вежа.
 
Зазнали руйнувань дахи кількох шкіл — у селах Пилявка Бучацького, Ланівці Борщівського та Хмелівка Теребовлянського районів.
 
Дісталося від негоди навіть «надзвичайникам»: сильні пориви шквального вітру розкрили 40 квадратних метрів шиферної покрівлі на будівлі 8-ї державної пожежно-рятувальної частини Управління ДСНС України у Тернопільській області.
 
В обласному центрі буревій подекуди поламав дерева, зірвав білборди та інші навісні конструкції, обвалив облицювальну плитку зі стін будинків.
 
У соцмережах мешканці Тернополя та області попереджають одне одного про небезпечні місця на вулицях та ділянки на дорогах. Сильний вітер на Тернопільщині не стихав увесь день 11 березня. За даними метеорологів, він сягає 25 метрів на секунду, відповідаючи 2-му, «помаранчевому», рівню небезпечності.
 
За оперативною інформацією ДСНС, в Україні вранці вчорашнього дня внаслідок шквалистого вітру через спрацювання системи захисту ліній електропередач були знеструмленi 47 населених пунктів у 5 областях (найбільше — на Львівщині, Київщині та Житомирщині). Залишалися пошкодженими дахи 75 будівель житлової та соціальної сфери (постраждали усього 108, утім 33 з них швидко відновлено). 
 
В Одесі сталося руйнування частини стіни новобудови, в результаті чого травмувалася літня людина. Та найбільшу біду вітер приніс у Вінницю — там унаслідок падіння частини дерева загинула дитина 2008 року народження, та у Хмiльник — дерево вбило молоду жiнку.
 
Для ліквідації наслідків негоди залучено 420 осіб (із них 270 співробітників ДСНС) i 114 одиниць техніки. Місцеві органи влади організовують надання допомоги населенню та ліквідують наслідки негоди. 

ПРОГНОЗ

Синоптик Наталя Діденко повідомила у «Фейсбуцi» 11 березня, що «сильнющий вітер» стихне наступного дня. «Завтра, 12 березня, вітер очікується північно-західного напрямку, 5-12 метрів за секунду», — написала вона. Вона прогнозує, що більша частина тижня суттєвих опадів не принесе, але буде холодно. А 16-17 березня, в суботу-неділю, в Україні почнеться потепління.