Капітан збірної України Дмитро Підручний сенсаційно здобув «золото» на біатлонному ЧС-2019

12.03.2019
Після виграшу четвіркою українських «стріляючих лижниць» олімпійського «золота» в Сочі-2014 останнім часом у вітчизняному біатлоні лише те й робили, що, озираючись у минуле, чекали від жіночої збірної України продовження медальних тріумфів. У
 
тім результати у наших іменитих біатлоністок останнім часом були далекими від чемпіонських. 
 
Сподівання, що росіянину Андрію Прокуніну — наступнику словенця Уроша Велепця біля керма жіночої збірної України — вдасться швидко покращити здобутки наших дівчат, наразі так і залишаються сподіваннями, адже й на головному старті сезону — чемпіонаті світу в шведському Остерсунді — вітчизняні біатлоністки продовжують буксувати.
 
Натомість кількарічна робота старшого тренера нашої чоловічої біатлонної команди словака Юрая Санітри в Швеції дала приголомшливі результати.
 
Капітан «синьо-жовтих» Дмитро Підручний сенсаційним чином виграв золоту медаль у гонці переслідування, залишивши позаду себе визнаних лідерів світового біатлону — п’ятиразового олімпійського чемпіона, француза Мартена Фуркада та дострокового переможця в загальному заліку поточного Кубка світу, чемпіона світу-2019 у спринті та змішаній естафеті норвежця Йоханнеса Бьо.
 
Завершивши «персьют» через вісім секунд після переможця Підручного, норвежець на емоціях заявив, що «йому, лідеру біатлонного сезону, не годиться припускатися дитячих помилок і віддавати «золото» представникові українського біатлону».
 
Водночас усі, хто слідкував за перебігом чоловічої гонки переслідування на ЧС-2019, в один голос відзначають вольо­вий характер Підручного — до слова, першого в історії українського чоловічого біатлону чемпіона світу. 
 
Напередодні доленосної гонки Дмитро віддав багато сил спринтерським перегонам, у яких він був неймовірно близьким до бронзової позиції (програш третьому результату становив 0,3 секунди).
 
Маючи четвертий стартовий номер у «персьюті» та 16,8 секунд відставання від першого номера гонки — переможця спринту Йоханнеса Бьо, Підручний розпочав перегони з двох промахів на першому вогневому рубежі, що, без сумніву, суттєво понизило його шанси на підкорення п’єдесталу. Однак на далі, користуючись подарунками суперників та водночас демонструючи ідеально точну та швидку стрільбу, Підручний зумів повернутися в боротьбу за медалі.
 
Коли після заключної стрільби він першим вийшов на дистанцію, головний фаворит перегонів Бьо накручував свої три кола штрафу...
 
«Важко взагалі повірити, що у мене є золота медаль. Я розраховував на цьому чемпіонаті світу узяти якусь нагороду, але навіть не міг уявити, що це буде «золото». Сьогодні біглося набагато тяжче, ніж у спринті та змішаній естафеті. У мене були певні проблеми з відновленням після спринтерської гонки, адже в ній я віддав практично всі сили», — відзначив Підручний.
 
Утім у боротьбі з титулованим норвежцем лідер вітчизняного чоловічого біатлону вистояв, здобувши свою першу в кар’єрі планетарну медаль.
 
«Діма припустився двох промахів на першому вогневому рубежі. Але потім його концентрація, його тактика, котру він використав під час гонки, його сила, котра залишилася в нього наприкінці перегонів, — це просто краще, що могло бути», — визнав старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра. 
 
Попри те, що на старті сезону Підручний мав проблеми зі здоров’ям, йому все ж вдалося максимально добре підготуватися до чемпіонату світу. За словами новоспеченого чемпіона світу з Тернопільщини, головними стартами на «мундіалі» були обрані саме спринт та гонка переслідування. Варто відзначити, що хороша гонка вдалася Підручному й у змішаній естафеті, де завдяки його старанням «синьо-жовті» змогли піднятися з 14-го на підсумкове сьоме місце.
 
Що ж до виступів українських біатлоністок, то в Остерсунді наразі вони виглядають вельми скромно. Кращі за інших результати в синьо-жовтій жіночій команді демонструє молода Анастасія Меркушина. У спринті з одним промахом вона фінішувала 28-ю, а «персьют», пробігши, загалом, у ньому чотири додатковi кола штрафу, завершила 15-ю.