Як стягнути аліменти на користь дитини: консультація міністра юстиції Павла Петренка

07.03.2019
Роз’ясніть, будь ласка, як стягнути аліменти з колишнього чоловіка? Ми не проживаємо разом понад рік, батько дитину майже не бачить та матеріально не підтримує. Дякую за відповідь.
Світлана Корнєєва

Що треба зробити для виплати аліментів?

Є два способи: мирним шляхом та в примусовому порядку.Так, сторони між собою домовляються щодо розміру та періодичності сплати аліментів на дитину в добровільному порядку.
 
Домовленість може бути лише усною, але для додаткових гарантій виконання домовленостей батьки дитини можуть укласти між собою нотаріально посвідчений договір про утримання дитини.
Також один із батьків може подати за місцем своєї роботи заяву про відрахування аліментів на дитину в розмірі та на строк, які визначені у цій заяві.
 
У разі відсутності домовленостей один із батьків може звернутися до суду із заявою про стягнення аліментів.
 
В подальшому стягувач аліментів може самостійно подати заяву з виконавчим листом про відрахування аліментів за місцем виплати платникові аліментів заробітної плати, пенсії, стипендії або іншого доходу.

Як стягнути аліменти у судовому порядку?

Той із батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом. У такому випадку аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми. Справу розглядають місцеві суди за місцем проживання чи реєстрації відповідача. 
 
Також позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення пені за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.
 
У разі видачі судом виконавчого документа стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або направити/подати заяву разом із оригіналом виконавчого документа для примусового виконання до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця.

Яким може бути розмір аліментів?

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
 
Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку платника аліментів. У 2019 році прожитковий мінімум на дітей становить:
 
віком до 6 років:
з 1 січня — 1626 грн.;
з 1 липня — 1699 грн..;
з 1 грудня — 1779 грн.
віком від 6 до 18 років:
з 1 січня — 2027 грн.; 
з 1 липня — 2118 грн.;
з 1 грудня — 2218 грн..
 
Однак є винятки. Якщо платник аліментів має нерегулярний дохід, суд може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, яка підлягає щорічній індексації.

Коли призначається державна допомога?

Тимчасова допомога призначається у разі, якщо:
 
— рішення суду про стягнення аліментів не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення;
— стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває у місцях позбавлення волі, якого визнано недієздатним, або він перебуває на строковій військовій службі; 
— місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.
 
Для призначення тимчасової допомоги одержувач подає органу соцзахисту населення за місцем проживання (перебування):
 
— заяву;
— копію свідоцтва про народження дитини; 
— інші документи. 
 
Розмір тимчасової допомоги розраховується як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців.

Чи можливо стягнути аліменти за попередні роки?

Так, законодавством передбачені випадки, коли аліменти можна стягнути за минулий час, але не більше, ніж за 10 років, та окремі підстави, коли аліменти стягуються за весь час.

Куди звертатися за детальною консультацією?

Телефонуйте до контакт-центру системи безоплатної правової допомоги за номером: 0 (800) 213 103, цілодобово та безкоштовно в межах України, або звертайтеся в центри та бюро надання безоплатної правової допомоги по всій країні.