Відкладений час: переведення годинників у ЄС скасують не раніше 2021 року

07.03.2019
Відкладений час: переведення годинників у ЄС скасують не раніше 2021 року

Доба літнього та зимового часу в Євросоюзі завершується.
 
 
Принаймні це принципово погодили Єврокомісія та Європарламент ще минулого року на підставі опитування громадян ЄС.
 
 
Ключові комітети Європарламенту виступили за те, щоб скасувати перехід з одного часу на інший, пояснив «Німецькій хвилі» євродепутат від Німеччини Петер Лізе, який останнім часом глибоко опрацьовував часову тему.
 
 
Тепер скасування переходу переконливою більшістю (23 євродепутати «за» при 11 — «проти») підтримали і в профільному Комітеті з питань транспорту та туризму.
 
Але при цьому запропонували, щоб останнє переведення годинників мало місце в останню неділю березня 2021 року.
 
Таким чином євродепутати хочуть дати країнам ЄС більше часу на роздуми, бо в первинному проекті Єврокомісії остаточним терміном переведення годинників мав стати березень 2019 року.
 
Тепер же країн-членів ЄС зобов’язали повідомити Єврокомісії до квітня 2020 року, в якому часі вони бажають залишитися на постійно.
 
А наприкінці березня має відбутися голосування з цього питання у пленарній залі Європарламенту. Після цього залишиться лише отримати підтримку 28 держав-членів Євро­союзу.
 
Тож зроблена ще у вересні 2018 року заява президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, що скасування переходу на літній чи зимовий час відбудеться дуже швидко, виявилася пер­ед­часною.
 
Тоді серед громадян країн-членів ЄС провели інтернет-опитування, й у ньому неочікувано взяли участь багато людей. 80 відсотків із них висловилися проти переведення стрілок як такого, що суперечить духу часу.
 
Однак це опитування виявилося нерепрезентативним, адже три з 4,6 мільйона тих, хто взяв у ньому участь, були з Німеччини.
 
Тож брюссельські дипломати з менших країн ЄС скаржилися, що Єврокомісія, мовляв, хоче на популістському підйомі нав’язати решті держав німецьку волю.
 
Тож, зрештою, Брюсселю встромили палку в колеса за всіма законами жанру.
 
Юнкер, очевидно, прагнув скасування переходу на літній час уже цієї весни, аби перед травневими виборами до Європарламенту заявити, що волю народу втілено в життя.
 
Але країни ЄС звернулися з вимогою надати їм перехідний період до 2021 року. Мовляв, хто спішить, той людей смішить. Тож компромісним варіантом зараз називають скасування переходу та літній чи зимовий час 2020 року — навесні чи восени.
 
У червні 2019 року профільні міністри країн-членів ЄС мають спочатку вирішити, коли, де і який час має діяти в майбутньому. Адже деякі члени ЄС, серед яких Греція, Португалія та (поки що) Велика Британія, хочуть і надалі переходити двічі на рік на зимовий і літній час.
 
Кіпр, Нідерланди, Данія, Франція та Ірландія ще не визначились, а решта держав, яка прагне скасування переведення годинників, має ще з’ясувати, який саме час там повинен діяти впродовж року.
 
«Потрібен час, аби держави-члени мали нагоду скоординувати свої дії. Адже, зрештою, важливо не отримати килимок iз купи клаптиків», — пояснює євродепутат Лізе.
 
І додає: якщо хтось у майбутньому їхатиме з Гамбурга через Нідерланди та Бельгію до Франції, він не повинен переставляти годинник тричі, а має робити це максимум один раз. Пристосуватися до нововведень будуть змушені також авіакомпанії, залізниці та інші транспортні підприємства.
 
«Але для цього не потрібні два роки. Це можна зробити швидше», — вважає Лізе, який представляє консервативний табір у Європарламенті.
 
Про всяк випадок Європарламент вимагає створити «координаційну мережу» країн-членів та призначити спеціального уповноваженого.
 
Але чи дійсно настане хаос у тому разі, якщо в питанні часу правила диктуватиме вже не Брюссель, покаже лише сам час. Зрештою, повністю синхронізований перехід на літній та зимовий час у ЄС працює лише з 2002 року. А життя в ЄС було можливим і до цього.
 
Тим більше що більшість держав світу не переводить годинники —  цього року на літній час перейдуть лише 73 країни. Є такі держави, де годинники переводять лише в окремих регіонах, приміром Канада чи США. 69 країн колись переходили на літній час, але скасували його.
 
Та й сам ЄС і без того має вже три часові пояси від Португалії на заході до Кіпру на сході. Цей факт поки що жодним чином не вплинув на функціонування єдиного внутрішнього ринку чи перельоти між країнами ЄС. Тож достеменно поки що відомо лише одне: 30 березня цього року годинники ще переводитимуть у всьому Євросоюзі.