Русалчин Великдень: у Києві понад 120 музикантів виконуватимуть оперу Миколи Леонтовича

06.03.2019
Русалчин Великдень: у Києві понад 120 музикантів виконуватимуть оперу Миколи Леонтовича

Мирослав Скорик.

Продовжується міжнародний проект «Рік музики Мирослава Скорика» до 80-річчя композитора, автора знаменитої «Мелодії».
 
 
У Національній музичній академії України імені Петра Чайковського 19 березня відбудеться концерт «Симфо-опера».
 
 
Зокрема, на сцені одночасно понад 120 музикантів виконають оперу «На русалчин Великдень» — твір застреленого чекістом на початку 1921 року Миколи Леонтовича.
 
 
Звучатиме авторська редакція Мирослава Скорика, який особисто стоятиме за диригентським пультом.
 
«На русалчин Великдень» — це лірико-фантастична опера Миколи Леонтовича за казковим сюжетом Бориса Грінченка, лібрето до якої композитору допомагала писати учениця Тульчинського єпархіального училища Надія Танашевич.
 
Твір, у якому ліризм межує з грайливістю, має кілька ліній — ліричну, побутову й міфологічну. Незабутнього колориту опері, дії якої відбуваються на березі Дніпра, додають танці та хороводи, ігри русалок.
 
У пошуках оперно-театральної форми Микола Леонтович працював у руслі модерністських тенденцій і створив символістську драму. Продовжуючи лінію камерної ліричної опери в українській музиці, представлену у пізній творчості Миколи Лисенка («Ноктюрн», «Сапфо») і Кирила Стеценка («Іфігенія в Тавриді»), автор «Щедрика» в опері «На русалчин Великдень» запропонував своє бачення розвитку жанру, спрямоване на інтегрування у західноєвропейський інтонаційно-стильовий простір.
 
Уперше виконаний перший акт опери «На русалчин Великдень» Миколи Леонтовича був 1920 року. Маестро мав на меті розширити її до триактної, проте не судилося — підступна куля обірвала його життя. Композитор Мирослав Скорик та літератор Діодор Бобир завершили й поставили оперу через понад півстоліття — 1977-го. 
 
Сценічне дійство «Симфо-опери» у Києві доповнить міжнародний склад солістів-піаністів: 13-річна лауреат конкурсу пам’яті Володимира Горовиця Ганна Небаба, лауреат конкурсу імені королеви Єлизавети в Бельгії Станіслав Христенко та заслужений артист України, професор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Йожеф Ермінь вперше на одній сцені виконають всі три фортепіанні концерти Мирослава Скорика! 
 
Хочеться акцентувати на тому, що «Симфо-опера» — унікальна можливість почути у Києві майстерність гри 34-річного харків’янина Станіслава Христенка, який уже 11 років живе у США, піаніста, диригента, лауреата Конкурсу піаністів імені Марії Канальс (Барселона) і багатьох інших. Раніше Станіслав виступав у столиці своєї країни раз у серії Master Piano у Будинку актора.
 
19 березня — це перше його виконання в Києві з оркестром. І вдруге затребуваний за кордоном піаніст виконуватиме фортепіанний концерт Мирослава Скорика, після минулорічного вересневого концерту у Львові, коли тамтешній філармонії надали статус Національної.