Прикутий до візка 82-річний президент Алжиру балотуватиметься вп'яте

05.03.2019
Прикутий до візка 82-річний президент Алжиру балотуватиметься вп'яте

Президент Бутефліка претендує на п’ятий термін. (Фото з сайта euronews.com.)

Опівночі з неділі на понеділок завершилась реєстрація кандидатів на президентські вибори в Алжирі, які призначені на 18 квітня.
 
 
Конституційна рада, яка займається процесом виборів, спочатку заявила, що кандидати повинні особисто подати необхідні документи, але в останні години перед закінченням реєстрації все ж поступилась, і зареєструвала кандидатом чинного президента країни Абделя Азіза Бутефліку, який претендує на черговий, уже п’ятий, президентський термін. 
 
 
82-річний Бутефліка аж ніяк не міг подати документи особисто, оскільки перебуває в реанімаційному відділенні клініки при Женевському університеті у Швейцарії.
 
 
Тому це зробив глава його виборчого штабу Абдельгані Заалане.
 
Виборча комісія поступилась у питанні особистого подання документів, оскільки Заалане заявив, що у випадку переобрання президента Бутефліки на п’ятий термін упродовж року будуть проведені дострокові вибори, в яких Бутефліка вже не братиме участь (що криється за цим хитрим маневром, годі зрозуміти). 
 
Останні тижні в столиці та інших містах Алжиру не вщухали протестні акції проти висування кандидатури Бутефліки на п’ятий владний термін. Багатотисячні демонстрації відбулися також у Парижі та інших європейських містах, де мешкає численна алжирська діаспора.
 
«Бутефліка, йди геть» та «20 років при владі — це вже занадто», — скандували сотні маніфестантів з алжирськими прапорами в руках, які зібрались минулої неділі на площі Республіки в Парижі, повідомляє Міжнародне французьке радіо. В суботу подібна акція відбулася в Лондоні. 
 
Рішення зареєструвати Бутефліку для участі у виборах лише підлило олії у вогонь протестних настроїв. Влада вивела на вулиці численні наряди поліції та жандармерії, підсилено контроль на в’їзді до столиці та на автомагістралях. 
 
У квітні 2013 року Бутефліка переніс інсульт і лікувався спочатку в Алжирі, а потім у шпиталях Франції. Це не завадило йому переобратися 2014 року на четвертий президентський термін з підтримкою виборців у 82%.
 
Проєвропейськи налаштовані та більш просунуті ви­борці міст розуміють абсурдність такої ситуації, але консервативне мусульманське населення провінцій пам’ятає заслуги Бутефліки перших термінів його президентства, коли він зумів зупинити протистояння між владою та ісламістами, повернув країні безпеку та залучив великі іноземні інвестиції, тому сприймає його радше не як президента в європейському розумінні цього терміна, а «доброго халіфа», який має правити до скону. 
 
Паралізований і прикутий до інвалідного візка, майже не здатний розмовляти, Бутефліка впродовж четвертого п’ятирічного президентського терміну не з’являвся на людях три роки, оскільки майже постійно перебував на лікуванні в закордонних клініках.
 
А тепер цей немічний чоловік претендує на п’ятий президентський термін, що й розлючує мислячих алжирців. 
 
Маніфестанти вимагають не лише відставки Бутефліки, а й зміни політичної системи країни в цілому. За словами іноземних дипломатів, у столиці в акціях у минулі вихідні брали участь до 70 тисяч людей, інформує агенція «Рейтер». Напередодні, в п’ятницю, 1 березня, між демонстрантами та правоохоронцями виникли сутички, внаслідок чого понад 180 осіб були травмовані, а один протестувальник помер від серцевого нападу.