Не «блiни»: які страви насправді є предковічними для українців на Масницю

05.03.2019
Не «блiни»: які страви насправді є предковічними для українців на Масницю

Сиропуст, Масниці, Запусти, Колодій...
 
 
Традиційно в Україні на святі проводів зими і зустрічі весни, коли поминають і просять підтримки у предків, обряди спрямовані не на бої, змагання і вуличні забави, а на родинні святкування, культ родючості й життя.
 
 
Обрядова страва передпостового тижня у нас — вареники з пшеничного або гречаного борошна, начинені сиром, политі сметаною, а не «блiни» з ікрою.
 
 
Вареники з сиром — ритуальна страва, пов’язана з символікою місяця: адже, як відомо, Масницю справляють завжди на місяці-молодику.

Подихати свіжим повітрям під Києвом та вдосталь наїстися вареників у чудовій компанії запрошує Клуб мандрівників НавколоUA. Цілий день гарної природи, народних традицій, веселощів і смаколиків!
 
У колоритному й привітному етнографічному комплексі під відкритим небом «Українське село», де відтворено побут наших предків, можна також завітати в гості до народних майстрів, повчитися у них різним ремеслам. Колодія тут відзначають особливо яскраво і колоритно.
 
Основне обрядове дійство з етнічною музикою, іграми на галявині й дванадцятьма видами вареників завершиться спаленням Морени. З Києва о 10-й ранку від станції метро «Житомирська» сюди везтиме бажаючих спеціальний автобус. Так само святкові Масничні дійства традиційно відбудуться в Пирогові та на цетральних площах більшості обласних міст.