Державне газовидобування досягло стелі своїх можливостей: далі потрібні інвестори

05.03.2019
Державне газовидобування досягло стелі своїх можливостей: далі потрібні інвестори

Вітчизняне газовидобування, опираючись лише на власні сили, зростає надто повільно. (Фото з сайта agropolit.com.)

Попри всі труднощі зростання вітчизняного газовидобування, ми все-таки маємо хоча й невеликий, але таки плюс.
 
 
Так, видобуток природного газу в Україні у січні 2019 року зріс на 2,4%, тобто на 42,8 млн. кубометрів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. І становив 1 млрд. 818,1 млн. куб. м.
 
 
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості, підприємства НАК «Наф­тогаз України» минулого місяця збільшили видобуток газу на 2,9%, у тому числі Укргазвидобування — на 2,5%, Укрнафта — на 8,6%.
 
 
Невелику кількість газу — 1,4 млн. куб. метрів — видобув «Чорноморнафтогаз». 
 
Інші нафтогазовидобувні компанії у січні нинішнього року наростили видобуток газу на 0,7%, на 2,8 млн. куб. метрів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року — до 382,8 млн. кубів. Усього ж Україна торік наростила видобуток природного газу на 0,5% (на 106,3 млн. кубометрів)  у порівнянні з 2017 роком.
 
Загальна цифра становила 20 млрд. 897,7 млн. кубометрів. Таке незначне нарощення обсягів, як відомо, спричинило гостру критику галузі з боку очільника уряду Володимира Гройсмана, який виношує ідею, щоб наша держава перетворилася з покупця газу на його продавця. 
 
Тим часом в Укргазвидобуванні стверджують: без отримання додаткових ліцензій на нові ділянки вони зможуть досягти стабілізованого видобутку газу на рівні максимум 17,2 млрд. кубометрів.
 
За словами першого заступника голови правління Укргазвидобування Олександра Романюка, для нарощування видобутку до 20 млрд. куб. метрів необхідно отримати додатково підтверджені запаси в обсязі 100 млрд. куб. м.
 
Романюк зазначив, що цей показник уже враховує наявні захищені запаси в обсязі 31 млрд. куб. м, які є в портфелі Укргазвидобування. А для забезпечення додаткового видобутку і стабілізації її на рівні 16 млрд. куб. метрів газу до 2027-28 років компанії потрібно додатково отримати підтверджені ресурси ще на 22 млрд. куб. м. 
 
Аналітики стверджують: без зарубіжних інвесторів домогтися різкого зростання обсягів видобування газу неможливо. Український нафтогазовий сектор, як і велика частина економіки, страждає від хронічного браку іноземних інвестицій. Тільки інтенсивна участь іноземних видобувних компаній може наблизити Україну до досягнення по­ставленої мети енергетичної незалежності. 
 
На думку експертів, проблема українських газових родовищ полягає в тому, що вони важкодоступні й фрагментовані. Великі й прості у використанні родовища вже майже вичерпали свій потенціал.
 
Тому необхідно досліджувати нові свердловини за складною технологією. В основному, українські родовища вимагають буріння на глибину понад 3 км або використання технології гідророзриву пласта.
 
За оцінками Державної інвестиційної ради, до 2020 року реалізація концепції видобутку газу в Україні обійдеться в 6 млрд. доларів. Близько 2 млрд. доларів повинні забезпечити інвестори.
 
Для цього влада спростила процедуру поділу земель і видачі ліцензій. Правда, спрощення адресовані, в основному, вітчизняним, а не зарубіжним компаніям.
 
Тим часом компанія «ДТЕК Нафтогаз», що належить олігарху Рінату Ахметову, має намір запустити в Україні видобуток газу з глибини 7 кілометрів. «Наша мета — перехід на нові глибинні горизонти понад 7 тисяч метрів, де до нас ще ніхто не видобував газ в Україні», — сказав генеральний директор компанії ДТЕК Нафтогаз Ігор Щуров.
 
За його словами, за останній рік істотно стабілізувалися регуляторне середовище та фіскальна політика держави щодо газовидобувних компаній, і сьогодні необхідно зробити пріоритетним питанням визначення можливостей у нарощуванні обсягів видобутку.
 
«За 4 роки наша компанія збільшила видобуток газу   з 500 млн. кубометрів до понад 1,6 млрд. кубометрів газу. Ми впевнені, що такий ефект можна масштабувати на всю галузь», — зазначив Щуров, наголосивши, що його структура планує наростити видобування до 2 млрд. кубометрів у 2022 році.