Розбіглися не обідавши: чим закінчилась «чудова» зустріч Дональда Трампа з «другом» Кім Чен Ином

01.03.2019
Розбіглися не обідавши: чим закінчилась «чудова» зустріч Дональда Трампа  з «другом» Кім Чен Ином

Домовитися двом лідерам так і не вдалося.

На довгоочікуваній дводенній зустрічі президента Дональда Трампа та лідера КНДР Кім Чен Ина в Ханої 27-28 лютого не досягнуто жодних домовленостей.
 
 
Ця друга зустріч двох лідерів у столиці В’єтнаму була присвячена винятково питанню денуклеаризації Корейського півострова. 
 
 
Як повідомлялося, за підсумками першої зустрічі Дональда Трампа і Кім Чен Ина в Сингапурі 12 червня 2018 року був підписаний спільний документ, який зобов’язує КНДР до повної денуклеаризації Корейського півострова.
 
 
На саміті лідерів Південної і Північної Кореї у вересні 2018 року в Пхеньяні КНДР зобов’язалась остаточно закрити випробувальний ракетний полігон і припинити експлуатацію розміщеної на ньому пускової установки.
 
Утім пізніше Північна Корея заявила про випробування нової високотехнологічної зброї, а ЗМІ повідомили, що Північна Корея і далі продовжує ядерні розробки.
 
Президент США Дональд Трамп розповів, що перший день його саміту з північнокорейським лідером Кім Чен Ином був «чудовим» і що наступного дня вони планують підписати угоду, зміст якої поки не розголошується.
 
«Чудова зустріч та вечеря з Кім Чен Ином у Ханої у В’єтнамі сьогодні. Чекаємо на продовження наших дискусій завтра!» — написав Трамп у «Твіттері».
 
Якщо раніше президент США називав південнокорейського лідера «маленьким ракетником», то в Ханої він уже назвав його «другом».
 
Стосовно проведеної у середу зустрічі Трамп заявив, що сторони мали «добру дискусію». Він також ще раз висловив упевненість у  чудових економічних перспективах Північної Кореї, за умови, що Пхеньян відмовиться від ядерної зброї й цим покладе край власній самоізоляції. «Побачимо, до чого все це приведе», — зазначив господар Білого дому.
 
Але другий день зустрічі виявився повною протилежністю першому. Перед зустріччю Трамп сказав, що для нього важливо укласти «правильну угоду». Але заплановані на четвер п’ятигодинні переговори у форматі віч-на-віч тривали на дві години менше.
 
Як повідомляють інформаційні агенції з посиланням на адміністрацію президента США, під час перемовин сторонам не вдалося дійти згоди.
 
Переговори не завершилися спільною заявою і підписанням відповідного документа, тож церемонія підписання угоди була скасована. Трамп і Кім поїхали з місця зустрічі в окремих автоколонах раніше, ніж планувалося, і навіть не провели запланованого спільного обіду.
 
Згодом Білий дім поширив офіційну заяву, що саміт лідерів США і Північної Кореї завершився без угоди про денуклеаризацію Корейського півострова. Та як заявила речниця Сара Сандерс, переговори між Вашингтоном і Пхеньяном триватимуть у майбутньому.
 
«Цього разу угоди не досягли, але команди з нетерпінням чекають зустрічі в майбутньому», — сказала Сандерс 28 лютого в столиці В’єтнаму. Вона назвала зустріч Трампа і Кіма «дуже хорошою й конструктивною».
 
На другий день перебування в Ханої Трамп змінив оптимістичні заяви на обережно-очікувальні: «З самого початку я говорив про те, що швидкість для мене не так уже й важлива. Я дуже ціную відсутність випробувань ядерних ракет, взагалі все, що відбувається у цьому напрямку». 
 
І, о диво, Кім Чен Ин також уперше в житті відповів на запитання журналіста. «Наразі рано говорити. Але я б не сказав, що налаштований песимістично. За моїми відчуттями, у нас будуть хороші результати», — так він прокоментував підсумки зустрічі.
 
Та додав, що на їхню з Трампом зустріч дивиться «весь світ», а деяким вона здається сюжетом з «фантастичного фільму». Репортери також запитали у Кім Чен Ина, чи обговорювали на зустрічі права людини.
 
Але тут ініціативу перехопив Трамп, який заявив, що вони «обговорювали все». 
 
Згодом на прес-конференції президент США заявив, що американські санкції проти Північної Кореї збережуть, хоча КНДР хотіла, аби їх зняли.