Права людини — нове трактування: особисті інтереси проти європейських цінностей

01.03.2019
Права людини — нове трактування: особисті інтереси проти європейських цінностей

Казахстан — центральноазійська незалежна країна, багата природними ресурсами, яка сьогодні переживає етап реформ і модернізації.
 
 
Республіка отримала незалежність у 1991 році, а в 1995-му прийняла Конституцію.
 
 
Казахстан як одна з розвинених і прогресивних країн Центральної Азії перебуває в процесі переходу до демократії та вільної ринкової економіки.
 
Ці процеси, як показує досвід інших європейських країн, досить тривалі й можуть бути успішними за умови, якщо в них залучені як уряд, так і різні гілки влади держави, громадянське суспільство в цілому.
 
Незважаючи на це, деякі європейські політики, що входять до Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), просять позбавити Казахcтан грантових коштів.
 
Вони звинувачують владу Казахстану у відсутності значного прогресу щодо прав людини (письмова резолюція №663 12 лютого 2019 р., яка змінила письмову резолюцію №670 від 24 січня 2019 року «Фінансування судової системи Республіки Казахстан: необхідність проведення аудиту).
 
У цьому сенсі кампанію з проханням позбавити грантових коштів програми допомоги Казахстану підтримують італійський сенатор Роберто Рампи і депутат Будестагу і президент Соціалістичної групи в Парламентській Асамблеї Ради Європи Франк Швабе.
 
Зокрема, резолюція №670 критикує використання казахстанської судової системи для придушення інакомислення. Втім, Казахстан робить серйозні успіхи в цьому напрямку і прагне поліпшити свої показники. Урядом Казахстану була затверджена Національна програма План Нації «і100 конкретних кроків», яка передбачає повну реформу для забезпечення правопорядку.
 
У рамках плану були затверджені: оптимізація судових інстанцій; змінений механізм відбору кандидатів на посаду судді; обов’язкове використання аудіо-, відеосистем на слуханнях; у судах Астани проводиться відеоконференція; нині обговорюється законопроект, що стосується модернізації правоохоронної діяльності, пов’язаної із захистом прав громадян і прискоренням кримінального процесу.
 
Статистичні дані свідчать про позитивний вплив реформ на ефективність правосуддя. За останній рік кiлькiсть справ і звернень до судів першої інстанції збільшилася на 11,1% , а число розглянутих кримінальних справ зросло більш ніж утричi в порівнянні з дореформеним періодом.
 
Захист європейських прин­ципів і цінностей, демократії і верховенства закону не тільки в Європі, а й у всьому світі є компетенцією Парламентської Асамблеї Ради Європи, яку поділяють усі європейські демократи.
 
Водночас особисті інтереси таких осіб, як американський мільйонер Джордж Сорос і фінансований ним Фонд відкритого суспільства, а також деяких європейських політиків, які виступають за згортання грантів у рамках підтримки судової реформи в Казахстані і спрямованих на захист прав людини, мають негативний вплив.
 
Так викликають сумніви і справді в чесності та порядності наміри казахстанського банкіра Мухтара Аблязова, який ховається від правосуддя Казахстану після того, як викрав велику суму коштів з очолюваного ним банку, що ні для кого вже не таємниця.
 
Європейці повинні підтримувати процеси переходу і реформ у молодих демократіях Центральної Азії, особливо в Казахстані, в країні, яку Джордж Сорос та його фонд «Відкрите суспільство», Мухтар Аблязов та інші європейські політики дискредитують, швидше за все, не через повагу до прав людини, а через особисті інтереси і власні далекосяжні плани.