Сміла знову може залишитися без тепла через борги за газ

01.03.2019
Сміла знову може залишитися без тепла через борги за газ

Люди обуренi високими тарифами за неналежнi послуги.

У черкаському місті Сміла знову неспокійно. Вже сьогоднi містяни можуть залишитися без тепла, як це було минулоріч.
 
 
Оскільки НАК «Наф­тогаз» обіцяв відключити газ iз 1 березня, якщо борги за газ «Смілатеплокомуненерго», а це — 95 млн. грн., не будуть погашені.
 
 
У НАК «Нафтогаз України» заявляють: оскільки вже два місяці поспіль не виконується графік щомісячних платежів за договором реструктуризації  заборгованості, тож правових підстав для підтвердження номінацій КП «Смілакомунтепло­енерго» на березень 2019 року немає.
 
Водночас «Нафтогаз» закликав міську владу Сміли вжити необхідних заходів для відновлення комунальним підприємством платежів.
 
Тим часом у самій Смілі місцеві жителі, одержавши захмарні рахунки за теплопостачання, гуртом взялися за голови. 
 
«За теплопостачання своєї двокімнатної квартири маю заплатити 3 тис. 100 грн. А людям ще більші рахунки прийшли — по 6-8 тис. грн. Це при тому, що батареї у квартирах практично льодяні. Малий приходить iз вулиці в мокрих черевиках і їх немає де посушити», — обурюється «УМ» смілянка Ольга Коваленко.
 
Жінка розповідає, що «дорогі» платіжки привели розлючених містян до міської ради. І з цього приводу там пройшли збори. Вона на них теж ходила. Кілька годин міська громада на чолі з секретарем місцевої ради Віктором Федоренком та головою Черкаської ОДА Олександром Вельбівцем вирішувала, як вийти з цієї надскладної ситуації.
 
Тоді дійшли думки, що платіжки мають бути перераховані. Містяни відклали старі платіжки, очікуючи нові. Але вже через кілька днів стало відомо, що для перерахунку немає підстав.
 
Тепер міська влада Сміли заявляє, що люди мають платити за старими платіжками, а якщо не вистачає грошей, то, кажуть чиновники, укладайте договори про реструктуризацію із «Смілатеплокомуненерго» і платіть частинами. Бо, мовляв, комунальне підприємство стане банкрутом і тоді все пропало. 
 
Після цього смілянам остаточно урвався терпець і вони вийшли на вулицю, оголосивши безстрокову акцію протесту. Аби привернути увагу до ситуації, яка склалася у Смілі, люди днями знову приходили до міської ради, на знак протесту перекривали вулицю Трипільську, пропускаючи тільки авто швидкої допомоги та громадський транспорт. 
 
Тим часом, як заявляє секретар Смілянської міської ради Віктор Федоренко, за січень сміляни сплатили лише 13-15% від необхідної суми. Тож комунальне підприємство точно може залишитися без лімітів газу на березень.
 
Аби такого не сталося, на терміново скликаній позачерговій сесії міської ради вирішено виділити «Смілакомунтеплоенерго» з резервного фонду міського бюджету 1 мільйон 34 тисячі гривень на проплату за газ. Повернути позичку комунальне підприємство зможе, як збере платежі від смілян.
 
До речі, газові проблеми у Смілі — не єдина біда цього міста. Тут тепер існує загроза відключення ще й води. І теж за борги КП «ВодГео» перед «Черкасиобленерго», яке погрожує вимкнути електроенергію.
 
Тож на сесії міської ради й цьому підприємству виділили з міського бюджету 500 тис. грн., аби й воно змогло розрахуватись.
 
А ще у Смілі громадські активісти вимагають звільнення з посад секретаря міської ради Віктора Федоренка та заступників міського голови й призначення у місті позачергових виборів. Мовляв, для цих чиновників головне — заробити собі грошей, накопичуючи міські борги. Тож активісти вже кілька разів перекривали автотрасу по вулиці Перемоги.