«Пролетіли» над Китаєм: українські баскетболісти залишилися за бортом ЧС-2019

01.03.2019
«Пролетіли» над Китаєм: українські баскетболісти залишилися за бортом ЧС-2019

Після домашньої поразки чорногорцям чоловіча збірна України достроково втратила шанс пробитися на баскетбольний чемпіонат світу в Китаї. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Через кілька днів після завершення кваліфікації на планетарний форум у Китаї розпочали продавати перші квитки на домашній чемпіонат світу серед чоловіків iз баскетболу. Першим квиток отримав глобальний амбасадор «мундіалю», відомий китайський баскетболіст-центровий — Яо Мін. Однією з особливостей маркетингової кампанії з продажу перепусток на китайський турнір є пропозиція відвідати за одним квитком п’ять матчів якоїсь однієї, обраної вболівальником, команди.
На «мундіаль» до Китаю кваліфікувалися 32 збірні. Водночас української національної команди серед них немає. Підопічні Євгена Мурзіна не змогли подолати доволі складний процес відбору, фінішувавши у своєму секстеті далеко від прохідної зони. Загалом, кваліфікаційний цикл «синьо-жовті» завершили з негативним показником перемог та поразок. Із 12 проведених на двох етапах поєдинків команда Мурзіна виграла лише п’ять.
При цьому в заключній фазі відбору, де  переможні поєдинки вітчизняним баскетболістам потрібні були найбільше, збірна України провела лише два успішні матчі, перегравши в рідних стінах команди Іспанії та Словенії.
Попри доволі скромні здобутки впродовж турнірної дистанції українські «гуллівери» практично до останнього зберігали шанси на поїздку до Китаю. Для цього підопічним Мурзіна потрібно було виграти два заключні матчі групового відбору — у Чорногорії та Словенії.
На гру проти чорногорців у київському Палаці спорту зібрався аншлаг. І глядачі неабияк допомогли команді Мурзіна взяти потужний старт у грі. Однак, вигравши з серйозною перевагою першу чверть (34:17), надалі втримати під контролем хід поєдинку «синьо-жовтим» не вдалося. Поступово комфортна очкова фора розчинилася. Гості здобули мінімальну перемогу, а українська команда достроково роз­прощалася з надіями на «мундіаль».
У заключному матчі відбору проти чинного чемпіона Європи — збірної Словенії — «синьо-жовті» прагнули, як водиться, на прощання гучно гримнути дверима.
Здавалося, що для цього у Мурзіна та К° є всі підстави. Проте чергова втрата концентрації не дозволила «синьо-жовтим» втримати переможний рахунок у матчі. Овертайм. І ще одна гірка поразка — цього разу з різницею не в два, а одне очко.
«Попри те, що в обох програних матчах наші гравці раз-у-раз втрачали концентрацію, ми побачили, що в української збірної є хороший потенціал», — відзначив помічник головного тренера «синьо-жовтих» Віталій Черній. За його словами, вболівальникам української команди варто набратися терпіння, а самій команді на шляху до кращих результатів знайти свою гру — швидку, енергійну.
Відзначимо, що в оновленому рейтингу Міжнародної федерації баскетболу, попри непотрапляння на ЧС-2019, збірна України зберегла за собою 19-ту позицію.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Кваліфікація. Чоловіки. Група І. Україна — Чорногорія — 74:76. Туреччина — Словенія — 77:58, Латвія — Іспанія — 62:67. Іспанія — Туреччина — 74:58. Словенія — Україна — 85:84 ОТ. Чорногорія — Латвія — 74:80.
Підсумкове становище: Іспанія — 10 перемог/2 поразки, Туреччина — 8/4, Чорногорія, Латвія — 7/5, Україна — 5/7, Словенія — 3/9.