Ольга Богомолець: «Справедливість — це те, чого найбільше бракує нині в Україні»

27.02.2019
Ольга Богомолець: «Справедливість — це те, чого найбільше бракує нині в Україні»

Ольга Богомолець.

Справедлива Україна! Ось головна мета, заради якої доктор медичних наук, голова профільного Комітету Верховної Ради України Ольга Богомолець розпочала рішучу боротьбу за посаду Президента. Вона — на сторожі інтересів народу. Пропонуємо інтерв’ю з відомим політиком, яке вона дала газеті «Українська нива».
— Ваші бігборди вразили ключовим словом — «Справедлива», що і є головним посилом вашої передвиборчої кампанії. Чому саме справедливість, а не боротьба проти корупції, встановлення миру чи розв’язання економічних проблем, до чого закликають інші кандидати? 
 
— Бо справедливість — це те, чого найбільше бракує нині в Україні. Справедливість — це знищення корупції, а не боротьба проти неї, котра тягнеться 28 років. Справедливість — це процвітання більшості населення країни, а не меншості, як зараз. І справедливість — це мир.
 
Чому нема справедливості? Бо народ так і не став її джерелом. Точніше, він був джерелом справедливості під час двох Майданів, але потім стара система брала реванш. Справедливості немає, тому що немає народовладдя. Хто краще знає, що таке справедливість? Люди! Вирішення важливих питань на вічі, всім миром, — це ж наша традиція. Так чинили наші предки в Київській Русі й на Запорозькій Січі. Так робить нині цивілізований світ. США, Велика Британія, Швейцарія давно вирішують найважливіші питання на референдумах.
 
— Але децентралізація передбачає передачу владних повноважень місцевому самоврядуванню?..
 
— Цього замало. Люди мають самі визначатися, як їм жити, разом розв’язувати головні проблеми. А саме: обирати суддів загальної юрисдикції і керівників поліції. Знову ж таки, не треба боятися, що в судді чи шерифи прослизнуть негідники. Всі негідники вже там. Рівень довіри в суспільстві до суддів і поліції — найнижчий. У нас повно негідників у Раді — і ніхто вибори не скасовує. У нас негідники ставали президентами. І ніхто виборів на найвищий пост теж не скасовує. Це правильно, адже тільки вибори можуть забезпечити довіру і громадський контроль. Тільки відповідальність перед людьми. 
 
Чи сталася б Врадіївка, якби начальника міліції обирали її мешканці? Чи складав би суддя Чаус долари в трилітрову банку, коли б знав, що будь-якої миті потрапить під народну люстрацію за хабарі?
 
— Відомо, що ви допомагаєте родинам загиблих воїнів АТО, їздите на лінію розмежування як волонтер. Знаючи ситуацію не з чуток, як збираєтеся вирішувати проблему війни на сході?
 
— Несправедливо, коли одні люди гинуть на війні у протистоянні з агресором, а інші на цій війні збагачуються! Це жахливий обман. Тривала війна — це несправедливо по відношенню до людей. Вона забирає життя, силу й надію в українців. Я — за стратегію княгині Ольги, котра завдала одного удару по древлянах. Але зробила це так, що потім 20 років узагалі не було жодних конфліктів. І ніхто не хотів воювати проти Ольги.
 
Я — за стратегію одного приголомшливого удару. Така стратегія випробувана і є, приміром, основою воєнної доктрини США. В Іловайську і Дебальцевому наших хлопців убив не тільки Путін, а й наші генерали-нездари. Несправедливо стосовно людей і країни влаштовувати таку війну. З убивствами і водночас із торгівлею, контрабандою і тіньовими схемами.
 
— Нині в Україні розмір пенсії в середньому дорівнює 90 доларам. Виживати на ці гроші неможливо, а в Пенсійному фонді постійний дефіцит коштів, ресурсів немає. Що ви як кандидат у президенти готові запропонувати в цій сфері?
 
— Ресурси є. Їх лише розподіляти треба правильно. Несправедливо, коли один пенсіонер отримує 2 тисячі гривень (і таких — більшість), а інший — 30-40 тисяч! Доки в нас гарантована державою пенсія, а не накопичувальна система, така різниця — вкрай несправедлива. Вона аморальна! Справедлива мінімальна пенсія — три прожиткові мінімуми. Максимальна пенсія не повинна перевищувати мінімальну більше, ніж утричі. А не у 20 разів, як нині.
 
І кожен, хто пропонує відмовитися від гарантованих державою пенсій, — є моїм особистим ворогом. Той, хто зараз пропонує запровадити приватні накопичувальні фонди, той і хоче до останньої нитки обібрати старих і немічних. Маємо вже досвід: жоден із банкірів, які повиводили з банків колосальні суми вкладників і державного рефінансування, не зазнав покарання. За нинішньої ситуації подібне може статися і з пенсійними фондами. 
 
До речі, чому мало ресурсів? Хто з банкірів-злодіїв сидить у в’язниці? І скільки держава сплатила за вкрадене компенсацій? В один лише «Приватбанк» «влили» 160 мільярдів гривень — це річний обсяг пенсійних виплат у державі. Я — за справедливі фінанси, коли банкірів, котрі прокралися, ув’язнено. За розкрадання й розбазарювання вкладів має бути найжорсткіша відповідальність.
 
Я вважаю це для себе особистим завданням на посту Президента. Злодій має сидіти в тюрмі! Без винятків. Украв — у тюрму! Погляньте на цих лагунів, горбалів, поліщуків... Вони накрали мільярди, вивели їх на Кіпр, Віргінські острови, у Панаму. І тепер катаються собі безкарно Києвом на ренджроверах і мерседесах, не вилазять із ресторанів, де рахунки — по кілька тисяч доларів, мають особисту охорону... І їм подають руки дер­жавні чиновники, їхні спільники, такі ж злодії. Усі вони повинні сидіти в тюрмі, а не в ресторанах. 
 
— Це означає, що ви хочете зрівняти пенсії, в тому числі держ­службовців і силовиків?
 
— Зрівняти, а декого й узагалі позбавити, бо пенсія їм не потрібна. В моєму розумінні справедливість — це презумпція винуватості високопоставлених чиновників, суддів, прокурорів і всіх правоохоронців у званні вище капітана.
 
Чому? Бо й тепер в Україні працюють компанії Курченка, Ставицького і Злочевського. Тому що справи проти Януковича і його «сім’ї» розсипаються, санкції знімають. Ось ці судді й прокурори отримуватимуть по 40 тисяч гривень пенсії, а вчитель і лікар — 2,5 тисячі? Справедливість — скасування пенсій суддям, прокурорам, податківцям, правоохоронцям у званні вище капітана, а також чиновникам, зокрема розпочати від голів департаментів ОДА, які обіймали ці посади до 2014 року.
 
Чому вчитель і лікар мають отримувати значно менше, ніж ті, хто брав усе життя хабарі? Опитайте бодай сотню людей на вулиці — чи хоч один знайдеться, хто вважає, що судді не беруть хабарів? А прокурори, податківці? А ті, хто в місцевих радах відає земельними питаннями? Був суддею або прокурором до 2014 року — вже нацупив собі на пенсію. А якщо серед суддів є Ісус Христос, котрий не вимагав грошей, то він зрозуміє й пробачить. І підтримає мою позицію, а Бог допоможе йому...
 
Я вже говорила про дуже просте розв’язання проблеми — детектор брехні для всіх, хто працює на держслужбі або збирається туди йти. Не потрібно ніяких НАБУ, НАЗК, якщо у нас буде контроль мотивації до призначення на публічні посади. Всі, хто не пройде перевірку, мають бути негайно звільнені. Це і є справжня справедлива люстрація. Все дуже просто. Брав чи не брав? Працював у Януковича, але був чесним? Курив, так би мовити, але без затяжки? А давай-но, дорогенький, ми це перевіримо на поліграфі. Усе ж затягувався! І добряче затягувався, що й дотепер відкашлюєш? Ну, тоді вибачай — в добру путь із державної служби й без спеціальної пенсії. Давайте посадимо за детектор Продана і спитаємо: ти як для Гройсмана старався? Та подивимося на результати й дізнаємося, настільки чесний у нас Прем’єр-міністр. 
 
— І коли з’ясується, хто чесний і хто нечесний, чи ініціюватиме на посаді Президента репресії щодо чиновників, рильце яких «у пушку»?
 
— Справедливість — це коли чиновники-крадії йдуть під суд і в тюрму, а не під суд — і вертаються на посаду. Погляньте на комедію з Проданом і Насіровим. Одного возять у візку, вкритого картатою ковдрою, іншого — в багажнику автомобіля. Вони крадуть мільярдами. Потім терплять 5 хвилин ганьби і, як ніби нічого й не сталося, вислизають з-під правосуддя. Один відлежався трохи на лікарняному ліжку й уже майже повністю поновився на роботі. Іншого вивезли під лахміттям у багажнику до Німеччини через Молдову.
 
Він там «порішав» що треба й отримав гарантії Києва. А третій — заступник голови Податкової часів Клименка — Андрій Головач («Кефірчик») просто відкупився, підписавши мирову угоду з Генпрокуратурою. Особа, яка забезпечувала «сім’ю» Януковича за рахунок відкатів із ПДВ, заплатила 150 мільйонів гривень офіційних відступних. Та він за один день стільки клав до власної кишені. І ось ці прокурори, судді, котрі «відмивають» Продана, Насірова, «Кефірчика», мають отримувати пенсію, більшу, ніж лікар і вчитель? Вони взагалі не повинні її отримувати!
 
— В Україні бідують не тільки пенсіонери, а й бюджетники. Лікарі, педагоги, «технарі» нині масово виїжджають за кордон у пошуках роботи. Зазвичай, різноробочих... Як збираєтеся реагувати на цю катастрофічну проблему з кадрами в Україні?
 
— У Німеччині лікар отримує більше, ніж учитель. А вчитель — більше, ніж юрист. Це і є справедливість, коли люди, від яких залежить життя і майбутнє багатьох співвітчизників, заробляють більше від інших. Зробити так, як у Німеччині, — моє завдання на посту Президента. Нині в нас є звичайні бюджетники, а є привілейовані. Перші отримують менше, ніж середня зарплата в країні (8 тисяч), другі — десятки мільйонів. У бюджеті країни — в народних грошах, які збирають із нас у вигляді податків, — кричуща несправедливість. Я назвала б її терміном «Коболівщина». Колись у нас була Коліївщина, а тепер — «Коболівщина». І якщо ця «Коболівщина» не припиниться, то рано чи пізно вона призведе до нової Коліївщини. 
 
Глава «Нафтогазу» і керівники інших держкомпаній не можуть отримувати мільйонні премії (та одразу ж відсилати їх в Америку мамі). Гріх жирувати за державні гроші в бідній країні, яка ще й воює. Не можна отримувати сотні мільйонів премії, коли більшість людей отримує пенсії по 2 тисячі, а вчитель має зарплату, нижчу від середньої. Так бути не повинно. Якщо приватний бізнес — питань нема, але це не стосується державних коштів. Давайте проведемо референдум і спитаємо в народу: чи може глава «Нафтогазу» виписувати собі мільйонні премії? І при цьому населенню постійно підвищувати тарифи? Ще й звертатися до людей з єхидною посмішкою, щоб «прикрутили краник». Може, йому самому треба дещо прикрутити? Ні, він сам собі не прикрутить. Йому і таким, як він, я прикручу!  
Розмову вів Олександр МИХАЙЛЮТА