Символи свободи: до Музею історії України привезли унікальні державні нагороди

27.02.2019
Символи свободи: до Музею історії України привезли унікальні державні нагороди

Знак «Ордена Богдана Хмельницького», або «Ордена Булави», виготовленого за ініціативи окремих кіл української політичної еміграції у 1920-х роках. (Фото НМІУ.)

У Національном музеї історії України відкрився виставковий проект «Символи Балтійської Свободи та раритети української фалеристики». У трьох вітринах — найвищі державні нагороди Литви, Латвії та Естонії з приватної колекції литовського колекціонера Вілюса Каваляускаса.

 

Всі вони вперше експонуються в Україні. Кожна з нагород є безцінним історичним артефактом і витвором ювелірного мистецтва міжвоєнної доби, коли три балтійські народи вибороли свою дер­жавність.

 

Проект організовано за підтримки посольства Литовської Республіки в Україні.

 
 
Відкриття відбулося у камерній обстановці. Для кращого представлення унікальних експонатів обрали приглушене освітлення музейної зали з акцентуванням на самих предметах.
 
Перлиною приватної колекції Вілюса Каваляускаса є вишуканий «Орден Білої Зірки» Республіки Естонія — одна з найвищих естонських дер­жавних нагород. Його заснували у 1936 році в пам’ять про визвольні змагання народу Естонії.
 
Серед кавалерів ордена був чільний історичний діяч — шведський король Густав V. Представлена в експозиції нагорода належала регенту Угорщини Міклошу Горті. 
 
У середній вітрині музейної експозиції увагу привертає «Орден Трьох Зірок» Республіки Латвія, заснований 24 березня 1924 року на честь створення Латвійської держави.
 
Предметом особливої гордості колекціонера є «Орден Вітовтаса (Вітовта) Великого» — найвища нагорода Литовської Республіки, заснована 1930 року.
 
«Шлях Прибалтійських країн до незалежності також був нелегкий. Після І Світової війни вони не тільки здобули державність, а й утримали її. Україна пройшла довший шлях до незалежності.
 
В Національному музеї історії України представлено символи Свободи тих народів, які цієї свободи гідні», — сказав під час урочистого відкриття куратор виставки, провідний науковий співробітник відділу історії України у ХХ століття НМІУ Богдан Скопенко. 
 
Генеральний директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська подякувала Посольству Литовської Республіки в Україні, що їхній вибір зупинився на НМІУ.
 
«Для нас є великою честю вперше представити в Україні такі цінні раритети прибалтійської та української фалеристики. Ми намагаємося зробити нашу музейну установу відкритою для приватних колекціонерів. Чекаємо, що пан Вілюс привезе до нас наступного разу ще частину своєї унікальної колекції», — сказала Тетяна Сосновська. 
 
На  урочисте від­­крит­­тя виставки завітали почесні гості, зокрема посол Литовської Республіки в Україні та представники дипломатичних відомств країн Балтії. Чудовою нагодою показати близькість Балтійських держав та України назвав виставковий проект посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс.
 
«В Україні зараз перебувають унікальні експонати, які дають нам відчути, наскільки цінним є для наших народів період незалежності в міжвоєнні роки і наскільки він є важливим для продовження державності Литви, Латвії та Естонії», — наголосив пан посол. 
 
Відомий литовський колекціонер Вілюс Каваляускас сказав, що це 12 виставка його колекції за кордоном, але перша виставка в Україні.
 
«Я радий, що шість цінних предметів iз моєї колекції представлені в такій чудовій музейній залі. В нашій історії теж були трагедії, війни, окупації, з українцями в нас багато спільного. Думаю, що тепер до Національного музею історії України приїде більше зарубіжних колекціонерів, щоб українці побачили цінні артефакти минувшини», — сказав Вілюс Каваляускас. 
 
Литовський колекціонер захопливо розповів історії унікальних фалеристичних пам’яток періоду українських національно-визвольних змагань.
 
Це — представлені на виставці знак ордена святого Михаїла Архангела, запроваджений на честь учасників Другого зимового походу армії УНР, та один із можливих варіантів виконання знака «Ордена Богдана Хмельницького», або «Ордена Булави», виготовленого за ініціативи окремих кіл української політичної еміграції у 1920-х роках.
 
Наостанок литовський гість закликав українських дослідників ретельніше дослідити походження цих нагород, які впродовж місяця експонуватимуть у Національному музеї історії України.