Дарницьке лісопаркове господарство серйозно потерпає від шкідників: людей і комах

27.02.2019
Дарницьке лісопаркове господарство серйозно потерпає від шкідників: людей і комах

Короїди, підбадьорені посухою, знищують приміські ліси синхронно з забудовниками, підбадьореними безкарністю.

Шкоди деревам у приміських зонах відпочинку завдають не лише короїди та інші природні «злочинці», а й самі люди.
 
 
Вони свідомо знищують сотні здорових дерев. Останнім часом у зоні небезпеки опинилися ліси, які створюють захисну зелену зону з півночі та сходу столиці.
 
 
— Ви тільки подивіться, що натворили ці нелюди! — вигукнув виконуючий обов’язки директора Дарницького лісопаркового господарства Михайло Явний, побачивши сліди сучасних варварів — цілеспрямовано пошкоджені стовбури дерев.
 
На них виднілися по декілька глибоких отворів, зроблених дрилями та шуруповертами і заліплених зверху замазкою. Лісник розповідає, що такі рани тут почали помічати з вересня минулого року. І за лічені дні такі дерева пожовкли і фактично загинули. Виявилося, злочинці посвердлили стовбури, залили туди шкідливі хімікати (можливо, арборициди — препарати, які використовують для спрямованого знищення деревно-чагарникової рослинності, небажаної в певних фітоценозах. — Авт.) і заліпили зверху замазкою, щоб отруйна речовина не витікала. 
 
— Таким чином вони знищили майже 800 п’ятдесятилітніх сосен, — сумно констатує Михайло Явний. — Звісно, що про це ми повідомили у Деснянське районне управління поліції, але зловмисників досі не затримали. Недавно наш лісник помітив кількох чоловіків, які бензопилами валили ці пошкоджені дерева. Намагався їх затримати, але ті втекли, покинувши дві пилки. Про це ми також повідомили поліцейським, вони порушили кримінальну справу за фактом злочину: незаконно спиляно 160 дерев...
 
Думаємо, в обох випадках діяли представники одного злочинного угруповання, яке таким чином хоче розчистити ділянку під забудову і відібрати її у лісництва. Сподіваємося, що їх вдасться вивести на чисту воду і притягти до кримінальної відповідальності.
 
На жаль, одним варварським пошкодженням Дарницьке лісопаркове господарство не обійшлося. Окрім ще кількох незаконних вирубок, воно потерпає і від шкідників i природних факторів. Михайло Явний показав цілі масиви дерев, що всихають.
 
Багато з них загинули від нашестя короїдів, а також від посухи. Останніми роками дерева не отримують потрібної кількості вологи. Випадає замало дощів, а підґрунтові води йдуть усе глибше, і коріння їх просто не дістає. У підсумку, наприклад, у сосен виробляється мало живиці, що є природним захисником від шкідників, які точать кору та стовбури дерев, після чого ті всихають. На території Дарницького лісопаркового господарства, що займає площу 16 тисяч гектарів, є вже близько тридцяти таких пошкоджених ділянок, загальною площею понад 10 гектарів. 
 
— Поки що це не критичний показник, але ситуація ускладнюється, бо ми не можемо ефективно боротися зi шкідниками, — пояснює Михайло Явний. — Найдієвішим способом є суцільна санітарна вирубка хворих дерев, щоб короїди не вражали здорових. Але через те, що під приводом такого порятунку лісів навколо столиці часто знищували цілі масиви неушкоджених дерев, Київрада минулоріч у липні заборонила такі вирубки.
 
З одного боку, це начебто й захищає зелені «легені» міста від масового знищення, а з іншого — призводить до поширення шкідників. Аби не допустити погіршення ситуації, ми звернулися до постійної екологічної комісії Київради з проханням внести зміни до рішення про мораторій на суцільні санітарні вирубки. У кожному конкретному випадку для збереження масиву від шкідників треба проводити ретельне вивчення ситуації комісією фа­хівців, яка б давала свої висновки про доцільність такої вирубки. Ми могли б на розчищених від пошкоджених дерев територіях висаджувати молоді — маємо близько 500 тисяч сіянців різних порід, щоб омолоджувати ліси. Сподіваємося, що депутати вникнуть у проблему і приймуть зважене рішення.
 
Деякі з них уже активно підтримують лісівників. Депутат Київради Олексій Новиков був одним із прихильників прийняття мораторію на суцільні санітарні вирубки лісів навколо Києва, бо вважав, що в такий спосіб можна захистити їх від масового знищення.
 
Але після кількох виїздів до Дарницького лісопаркового господарства разом із лісопатологами, орнітологами та іншими фахівцями, під час яких побачив уражені шкідниками і практично знищені масиви та вислухав висновки фа­хівців і зрозумів, що слід у кожному окремому випадку вивчати ситуацію і приймати рішення.
 
Тож ініціював внесення на розгляд депутатів змін до попереднього рішення Київради про мораторій. І пообіцяв пильно слідкувати, чи не захоче якась компанія через цей орган «прихватизувати» ділянку варварськи знищеного лісу в Дарницькому ЛПГ під забудову. Сподіваємось, що й інші народні обранці виступлять на захист приміських зелених легень.