В окупованому Криму віщатимуть більше українських каналів

26.02.2019
Після того як у середині лютого 2019 року Чаплинську телерадіовежу на адмінкордоні з анексованим росіянами українським пів­островом вдалося наростити з 93 до 133 метрів, з’явилася можливість суттєво збільшити число українських телеканалів, які ведуть ефективне мовлення з вежі КРРТ на територію Чаплинського та Каланчацького районів Херсонської області, а також на Красноперекопський район Криму.
 
Додаткові частоти для Чаплинської вежі замовили представники Національної ради України з питань телерадіомовлення з метою подальшого розвитку аналогового українського телебачення у прикордонних із Кримом районах. 
 
Крім того, на підставі виданих Національною радою дозволів на тимчасове мовлення, мешканці прикордонних регіонів відтепер можуть дивитися у цифрі телеканали ATR, Прямий, UATV в аналогу та СТБ.
 
— У рамках роботи комісії при Міністерстві інформаційної політики України Національна рада звернулася до Українського державного центру радіочастот із питанням про перенесення семи телевізійних каналів, які окупаційна влада незаконно використовує в Яни Капу (Красноперекопську), до Чаплинки Херсонської області, — розповів член Нацради Сергій Костинський.
 
— Перед цим Національна рада України з питань телерадіомовлення видала нові дозволи на тимчасове мовлення за спрощеною процедурою на тимчасово непідконтрольних територіях у Донецькій області та у Криму.
 
Нагадаємо, що такий дозвіл отримали: «UA: Крим» та Чорноморська телерадіокомпанія (Чаплинка, Херсонська область), «5-й канал» (Чаплинка, Херсонська область та Донецька область), Телеканал «Прямий», «Країна ЧС» та «Вільне радіо» (Донецька область). 
 
Ще у 2014 році поплічники Кремля заблокували мовлення українських ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України (анексований Крим та окуповані частини Донбасу). Українські засоби масової інформації постійно шукають нові можливості доносити свій сигнал до аудиторії на непідконтрольних Києву територіях.
 
Із 23 січня 2016 року для непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей віщає проект «Радіо Донбасс. Реалії», що має ФМ-покриття у містах сходу України, виходить на середніх хвилях Всесвітньої служби радіо України (1431 кГц).
 
Із 4 вересня 2017 року в ФМ-діапазоні на частоті 105,9 МГц почалося цілодобове мовлення «Радіо Крим. Реалії», яке також спільно з Національною громадською радіокомпанією України продовжує мовлення на Крим на середніх хвилях АМ на частоті 549 кГц.
 
Національна Рада України з питань телебачення та радіомовлення підготувала звіт для міжвідомчої Комісії, що діє при Міністерствi інформаційної політики України.
 
У документі сказано, що за чотири роки роботи фахівцям вдалося істотно розширити вітчизняну телекомунікаційну інфраструктуру на півдні, у Криму, а також у Донецькій та Луганській областях.
 
Із 2015 року комісія розробила та вже реалізувала стратегічні заходи, завдяки яким були побудовані з нуля або відновлені чотири телевежі у трьох областях України.