Український бізнес прагне укласти новий суспільний договір із майбутнім президентом

26.02.2019
Український бізнес прагне укласти новий суспільний договір із майбутнім президентом

Виробники української продукції хочуть від держави захисту від «тіньових» конкурентів і «сірого» імпорту.

Українська економіка опинилася на задвірках політичних амбіцій.
 
 
Ця ситуація особливо рельєфно виглядає сьогодні, у рік президентських і парламентських виборів.
 
 
І аби перевернути ситуацію з голови на ноги, у Києві ініціювали проведення бізнес-форуму «Влада та бізнес: новий суспільний договір», на якому три екс-Президенти України дали поради своєму можливому наступнику. 
 
 
Інвестиції — у затінку
 
Квінтесенція реплік Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми та Віктора Ющенка — у програмі більшості кандидатів надто мало говорять про розвиток власне економіки, залучення інвестицій, створення привабливого клімату для іноземного капіталу і досягнення верховенства права. 
 
Іншими словами, влада має поважати бізнес, тіньові схеми треба зупинити, а економічна стратегія має бути основною у програмі кандидатів у президенти.
 
Для цього необхідно послабити фіскальний тиск, стимулювати національне виробництво, забезпечити економічну стабільність і чесне судочинство. Про це все насамперед має подбати майбутній переможець президентських перегонів. 
 
На жаль, на думку учасників форуму, сьогодні головна і найпопулярніша теза, яка добре сприймається в суспільстві, — агресивний і нічим не прикритий популізм, побудований на ненависті. І цей фактор, що грає проти розбудови України, сьогодні практично не враховують.
 
«Послухайте деяких кандидатів у президенти, — сказав, звертаючись до присутніх, перший Президент незалежної України Леонід Кравчук.
 
— Яка ненависть, яка неповага до людей, що займаються бізнесом! Проблема в тому, що в суспільстві не існує відповідної ідеології. Натомість користуються іншою, шкідливою, ідеологією: ми не любимо багатих людей».
 
Подібне ставлення опосередковано породжує проблеми, з якими стикається український бізнес: нестабільність гривні, важке адміністрування податків, відсутність ринку землі, що відлякують інвесторів.
 
За підрахунками третього Президента України Віктора Ющенка, щороку через непрозорі схеми державний бюджет втрачає сотні мільярдів гривень! А тому подібну ситуацію треба зупинити негайно. 
 
«Ми живемо в країні, де майже половина національної економіки перебуває в тіні, — констатує Віктор Ющенко. — Це величезна проблема, адже країни, які ми традиційно вважали відсталими, давно вже так не працюють. Відтак рівень інвестицій у нас в розрахунку на рік становить 800 млн. доларів. Це надто мало, це імпульс, який не дає достатнього економічного розвитку».
 
«Контрабас» державу не врятує
 
За даними Національного банку України, чистий приплив прямих іноземних інвестицій у 2018 році склав 2,4 млрд. доларів, тоді як за 2017-й — 2,6 млрд. доларів.
 
Водночас, за повідомленням прес-служби Кабінету Міністрів, у 2018 році прямі іноземні інвестиції в Україну становили 2,5 млрд. доларів. І в порівнянні з 2017-м зросли на 8%.
 
НБУ в січневому інфляційному звіті передбачив зниження обсягу інвестицій в економіки країн, що розвиваються, починаючи з 2019 року.
 
Обсяг інвестицій в Україну і раніше називали мізерним, адже грошові перекази від трудових мігрантів були в рази більшими.
 
А тому, на думку експертів, якщо ми хочемо досягти прискорення економічного зростання, то інвестиції мають зростати випереджальними темпами. І це завдання, над яким нам ще потрібно працювати. 
 
А поки робота над інвестиційним кліматом в Україні триває, наші співвітчизники масово їдуть за кордон, розвиваючи економіку сусідніх і віддалених держав.
 
Наприклад, у сусідній Польщі наших мігрантів назвали колективним героєм економіки. Як зазначив колишній глава держави Леонід Кучма, поки піднімаємо чуже виробництво, занепадає своє.
 
«За останні п’ять років Україна втратила 19% виробничих потужностей. У нас досі переважає сировинна економіка. І одна з причин — відсутність стратегії розвитку, — каже він.
 
— Переважна більшість кандидатів у своїх передвиборчих програмах про економіку не сказали жодного слова. Втім, на мою думку, питання бізнесу треба обов’язково поставити перед майбутнім президентом. І замість красивих промов просто запитати: «Хлопці, як ви плануєте виходити з цієї ситуації?». Адже це реальна економіка, а не гарні слова, за якими нічого не стоїть». 
 
Працедавці — вітчизняні бізнесмени, які створюють робочі місця для наших співвітчизників, — зазначають: працювати їм стане легше за умови реформування митниці та податкової. Наразі ж контрабанда «вбиває» законний бізнес.
 
«Ми можемо зайти у будь-який супермаркет, гіпермаркет, будь-який великий магазин у центрі міста. І, отримуючи чек, побачимо, що він не фіскальний. Тобто тіньовий бізнес, як виявляється, чудово себе почуває у нашій країні», — каже Олександр Громико, голова Асоціації виробників електроніки. 
 
А тому новий суспільний договір між владою і бізнесом у непростий для України рік президентських і парламентських виборів неодмінно має бути укладено.
 
І цей документ — шанс на порятунок української економіки. Наступні ж президентські та парламентські вибори мають стати не гальмом для розвитку економіки, а навпаки, імпульсом: для виходу з тіні, подолання зайвої фіскалізації та ухвалення нових, прозорих, правил гри. 

А ТИМ ЧАСОМ...

Світовий банк готовий поручитися

Світовий банк проводить перемовини з Міністерством фінансів України про ініціювання нової програми гарантій під державні запозичення
 
. «Зараз ми провадимо переговори з урядом щодо нової програми Policy-Based Guarantee для підтримки реформ у країні», — сказала директор СБ у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен.
 
За її словами, прогрес у переговорах залежатиме від прогресу реформ. При цьому банк буде готовий обговорювати таку програму і з новим урядом, якщо необхідні реформи не буде імплементовано в рамках каденції нинішнього. Загалом нову програму буде затверджено до кінця поточного року.
 
Раніше, наприкінці минулого року, Світовий банк схвалив надання Україні гарантій у розмірі 750 млн. доларів як підтримку державної політики, які допоможуть нашій державі залучити до державного бюджету на міжнародних ринках майже 1 млрд. доларів.
 
Також у грудні 2018 року Україна залучила у Deutsche Bank кредит на 349,3 млн. євро, використавши частину гарантії — 375 млн. доларів у євровому еквіваленті.