Українські біатлоністи так і завершили Чемпіонат Європи з однією медаллю

26.02.2019
Українські біатлоністи так і завершили Чемпіонат Європи з однією медаллю

Юлія Журавок врятувала «синьо-жовтих» від провалу на ЧЄ-2019 у Раубичах. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

Після безмедального виступу на Олімпіаді-2018 у Пхенчхані керівник ФБУ Володимир Бринзак здійснив доволі рішучий крок, запросивши до роботи з жіночою збірною, котра вже довгий час виступає індикатором стану вітчизняного біатлону, російського спеціаліста Андрія Прокуніна. Щоправда, до нього перейшли далеко не всі важелі впливу на підготовку жіночої команди. Як розповіла капітан «синьо-жовтих» Олена Підгрушна, одразу п’ятеро спеціалістів координували роботу українських біатлоністок. Не раз на цьому наголошував і Прокунін, підкреслюючи, що відповідальність за останні результати наших «стріляючих лижниць» має бути колективною. Після восьми етапів Кубка світу особливого захоплення від здобутків представниць українського біатлону не було. 
Сподівалися на покращення свого емоційного стану в тренерському штабі «синьо-жовтих» після чемпіонату Європи в Раубичах. Його початок виглядав вельми перспективним. «Срібло», здобуте Юлією Журавок в індивідуальній гонці, мало стати каталізатором для всієї синьо-жовтої збірної. Проте медаль Юлії так і залишилася єдиним світлим моментом від виступу «синьо-жовтих» у Білорусі.
На минулорічному ЧЄ у медальному заліку збірна України посіла високе третє місце, маючи у своєму активі два «золота» та «срібло». Нинішній здобуток українських біатлоністів дозволив нашій збірній у загальному протоколі розміститися на скромному сьомому місці.
Традиційним «козирем» українських біатлоністів вважаються естафети. Проте в Раубичах вони абсолютно нічим не потішили своїх шанувальників. Одиночний мікст, в якому за «синьо-жовтих» бігли Журавок та Дмитро Підручний, Україна завершила 11-ю. Не набагато кращим виявився результат українських спортсменів і в класичній змішаній естафеті, на старт якої вони виходили у статусі чинних чемпіонів Європи.
Після половини дистанції, котру за «синьо-жовтих» бігли Анастасія Меркушина та Віта Семеренко, збірна України перебувала на призовому другому місці. Проте наші біатлоністи-чоловіки — Сергій Семенов та Артем Прима — утриматися на високих позиціях не змогли. Семенова підвела швидкість, у Прими не склалося зі стрільбою. І поступово синьо-жовта команда відкотилася з призового на сьоме місце.
«До чемпіонату світу хлопцям потрібно стабілізувати стрільбу», — резюмував старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра.
Слідом за естафетами мали українські біатлоністи ще шанс розжитися медалями в спринті та гонці переслідування. Але найвища позиція, котру вдалося підкорити представникам вітчизняного біатлону, — восьме місце Меркушиної у спринтерській гонці. «Дівчата припустилися незвичних для них помилок», — відзначив Прокунін.
Утім, як наголошує Валя Семеренко, тренери збірної ведуть спортсменок правильним шляхом. Куди ж приведе їх ця дорога, остаточно покаже березневий чемпіонат світу в шведському Остерсунді.