Будівництво меморіалу героїв Майдану вартістю у понад 148 мільйонів пробуксовує

22.02.2019
Будівництво меморіалу героїв Майдану вартістю у понад 148 мільйонів пробуксовує

Проект «Музею Революції гідності».

У п’яту річницю трагічних подій на Майдані виникає слушне запитання: як просуваються справи щодо спорудження Меморіалу пам’яті та музею Майдану, про будiвництво яких давно каже влада.
 
 
Нині інформаційний центр Національного музею Революції гідності (музей Майдану) працює на двох поверхах у відновленому Будинку профспілок на майдані Незалежності у Києві.
 
 
У ньому — лише незначна кількість зібраних експонатів iз близько 2,5 тисячі, які поки зберігаються у фондах інших музеїв і дер­жустанов.
 
 
Колекція включає аудіо- та відеоінтерв’ю, пам’яткоохоронну документацію, документальні фотографії, книжкові видання.
 
Речову колекцію складено з різних груп, що поповнюють донині, як-от барикадний хенд-мейд, предмети самооборони, протестне мистецтво тощо.
 
Серед раритетів зібрання — арт-інсталяція «Різд­вяна шопка», серія живописних полотен «Майбутнє України» (розміром 200х1000), кожне з яких малювали в епіцентрі подій понад сто осіб у Києві, Донецьку та Луганську, прострілений сiтілайт-бокс, 40-тонна металева конструкція «Йолки» (заввишки приблизно 30 метрів) з більш ніж 500 прапорами, постерами, слоганами та іншими предметами, двометрова копія «Йолки» зі студії «Громадського телебачення», пневмогармата, розтрощений автомобіль автомайданівця, скульптурна плита «Нова Україна» митця Роті з Франції, велосипедна конструкція із сонячною батареєю француза Ґійома Аламі, «коктейлі Молотова» в електричних лампочках, начинених перцем i палахкою сумішшю, прострілені шоломи й каски героїв Небесної сотні.
 
Підготовка до будівництва меморіалу на алеї Героїв Небесної сотні стартувала 21 січня 2019 року, після того, як представникам Національного музею Революції гідності вдалося досягти домовленості з відділом спеціальних розслідувань Генпрокуратури про те, що підготовка до будівництва на нижньому відрізку алеї не завадить роботі слідчих.
 
Ще у грудні 2018 року було укладено договір про будівництво Меморіалу Героїв Небесної сотні з ТОВ «Спеціальна науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича майстерня «Україна-Реставрація».
 
У Міністерстві культури запевнили, що компанія-переможець має досвід виконання таких робіт, адже 95% їх — це державні замовлення.
 
Вартість будівництва меморіалу оцінена у понад 148 мільйонів гривень.
 
Міністр культури Євген Нищук 18 лютого заявив, що арешт на проведення робіт у нижній частині алеї Героїв Небесної сотні з облаштування меморіалу пам’яті, накладений Генпрокуратурою України наприкінці 2018 року для забезпечення завершальних слідчих експериментів, можуть зняти до 22 лютого.
 
Меморіальну ж частину пам’ятного комплексу Героїв Небесної сотні планують завершити до Дня Незалежності України. Проте він не виключив можливість затримки завершення будівництва, але наголосив, що в будь-якому випадку меморіальна частина планується саме 2019 року.