Весна не за розкладом: українцям нагадали про відповідальність за нищення первоцвітів

20.02.2019
Весна не за розкладом: українцям нагадали про відповідальність за нищення первоцвітів

Тріада операції «Первоцвіт»: не зривай, не продавай, не купуй! (Фото з сайта dobre.club.)

Схоже, що весна цьогоріч прийшла до України швидше звичайного.
 
 
Так, за повідомленням Центральної геофізичної обсерваторії, 17 лютого у Києві був рекордно теплий за середньодобовою температурою для цієї дати день за останні 139 років.
 
 
Вона становила +4,6 градуса, що на 0,1 градуса вище попереднього рекордного значення.
 
Метеорологи зазначають, що за кліматичною нормою така температура відповідає вже останній декаді березня.
 
У західних областях України, зокрема  на Тернопільщині, на сонці температура сягала до 10 градусів тепла! 
 
Чи не першими на тепло відреагували первоцвіти, які активно попротикали землю, тішачи людей. Утім, просто радіти живій природній красі людям, на жаль, замало.
 
Уже 14 лютого, в День закоханих, на вулицях Тернополя попри всі заборони торгували першими букетиками підсніжників по 25 гривень.
 
А черговий масовий замах на первоцвіти звично очікується перед 8 березня.
 
Для порятунку цих та інших занесених у Червону книгу квітів у Тернопільській області стартувала традиційна операція «Первоцвіт», яка триватиме до 10 травня.
 
Обласна державна екологічна інспекція черговий раз звернулася до мешканців краю із закликом проявити екологічну свідомість: не купувати, не продавати і не зривати весняних квітів.
 
А також повідомила, що до проведення заходів припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами, на підставі узгодженого плану спільних дій, залучатимуть працівників поліції, громадських інспекторів з охорони довкілля і державної лісової охорони та представників органів виконавчої влади.
 
Громадян, які незаконно збиратимуть й реалізовуватимуть первоцвіти, будуть притягувати до адміністративної відповідальності.
 
Так, відповідно до частини 1 статті 881 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 340 до 850 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
 
А згідно з частиною 2 цієї ж статті, ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України — тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
 
Крім того, за один екземпляр незаконно добутої рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація.
 
Розцінки, для прикладу, такі: черемша (цибуля ведмежа) — 62 грн., шафрани (крокуси) та підсніжники — від 49 до 62 грн., залежно від виду, сон-трава — від 37 до 62 грн.