Українець Сергій Плохій отримав престижну британську премію за книжку «Чорнобиль: історія трагедії»

20.02.2019
Українець Сергій Плохій отримав престижну британську премію за книжку «Чорнобиль: історія трагедії»

Два місяці тому в Лондоні визначили переможця «Премії Бейлі Гіффорд за нонфікшн» (Baillie Gifford prize for non–fiction, — раніше називалася Премією Семуела Джонсона).

 

Нагороду у 30 тисяч фунтів одержав український автор Сергій Плохій за книжку «Чорнобиль: історія трагедії» (Serhii Plokhy. Chernobyl: History of a Tragedy. — N.Y., 2018). 

 
Голова Журі Фйаметта Рокко (редактор розділу «Книги і мистецтво» журналу «Економіст») так охарактеризувала книжки, подані на останній конкурс (а їх було 247!): «Ми прочитали багато книг про технології, про алгоритми, багато мемуарів і книг з історії. Нас не покидало відчуття, що ми звертаємося до літератури нонфікшн для того, щоб зрозуміти, що насправді відбувається у світі і що станеться з нашою Землею. В цьому сенсі, «Чорнобиль...» з очевидністю переміг — це книжка про політику, про цинізм, про науку і про приховування істотного... Вона вирізняється не лише аналізом широкої геополітичної картини, не лише описом драматичних і незабутніх подробиць, але перш за все моральним імперативом».
 
Крім Ф.Рокко, до складу журі входили Стівен Буш, журналіст і політичний коментатор, історик Сюзан Брігден, математик Анне–Марі Аймафідон і філософ Нігел Варбуртон.
 
У Короткому списку фігурувало шість книжок, серед яких назву «Добридень, світе: як бути людиною в епоху машин» Ханни Фрай та «У неї сміх її матері: могутність, плутанина і потенціал спадковості» Карла Ціммера.
 
Сергій Плохій — професор (від 2007 року) і директор (від 2013 року) Українського наукового інституту Гарвардського університету; випускник, а у 1983–1992 рр. викладач і професор Дніпропетровського державного університету; від 1992 до 2007 року був співробітником і заступником директора Канадського Інституту українських студій в Едмонтоні. 
 
На українському конкурсі «Нонфікшн-2017» книжка С.Плохія «Убивство у Мюнхені. По червоному сліду» (Х.: Клуб сімейного дозвілля) не брала участі у конкурсі, оскільки є перекладом книги, виданої раніше англійською. Утім, вона була високо оцінена рейтингом «Книжка року». 
 
Українська історія, хоч і нерадісними своїми сторінками, присутня в європейському дискурсі: 2017-го і в Довгому списку Премії Бейлі Гіффорд була книжка Енн Епплбом «Червоний голод: війна Сталіна проти України», а 2016-го лавреатом цієї ж премії стала книжка Філіппа Сендса «Вулиця «Схід–Захід»: про витоки «геноциду» і «злочинів проти людяності». Обидві книжки перекладені й видані в Україні; дослідження Е.Епплбом посіло в рейтингу-2018 третє місце з-поміж 29 претендентів.