У Великій Яблунівці на Черкащині привітали зi 104-м днем народження Марію Стеблянко

19.02.2019
У Великій Яблунівці на Черкащині привітали зi 104-м днем народження Марію Стеблянко

Марію Іванівну Стеблянко вітають із 104-м днем народження. (Фото надане Смілянським територіальним центром соціального обслуговування.)

Довгожителька Марія Іванівна Стеблянко в селі Велика Яблунівка Смілянського району на Черкащині  відзначила свій 104-й день народження — у доброму здравії, при хорошій пам’яті та з гарним почуттям гумору, що дуже важливо.
 
 
«Марія Іванівна ще торік допомагала доньці поратися на городі. Казала, а чого це я сидітиму...» — розповідає «Україні молодій» Галина Кравченко, директор Смілянського територіального центру соціального обслуговування, яка разом із першим заступником голови РДА Олексієм Пєчніковим, головою Березняківської ОТГ Надією Гончаренко та  старостою Великої Яблунівки Тетяною Комнатною вітала іменинницю з її днем народження, вручивши їй квіти і подарунки. 
 
«Марії Іванівні довелося скільки пережити і витерпіти у своєму житті, але в її душі — одна доброта та любов, якась внутрішня сила і жага до життя», — веде далі Галина Олександрівна.
 
І уточнює, що родом бабуся-довгожителька з Сумської області, з багатодітної родини. Розпочала свою трудову діяльність у 1933 році наймичкою у господаря, потім були донецькі степи, куди переселили розкуркулену родину.
 
Чоловік її пропав безвісти в роки Другої світової війни, а вона так і не вийшла заміж і сама ставила на ноги доньку, весь час працючи в колгоспі різноробочою, має більше 40 років стажу.
 
Часто згадує, як пішки поверталася з Донецька на рідну Сумщину, як  тяжко працювала, не знаючи вихідних. 
 
«Нині бабуся разом із донькою Любов’ю Дмитрівною живе у Великій Яблунівці, пишається тим, що має онучку, двох правнуків та двох праправнуків. Розповідаючи про своє життя, вона добре пам’ятає все, що довелося пережити їй за 100 минулих років», — наголошує Галина Кравченко.
 
У свою чергу Марія Іванівна подякувала, що не забули її відвідати та жартома зізналася, що й сама не вірить, що прожила стільки років.
 
Пані Галина каже, що таких довгожителів у Смілянському районі лише двоє. Окрім Марії Іванівни Стеблянко, 100-річчя святкуватиме у грудні жителька села Ташлик Анастасія Тихонівна Сименова. А от тих, кому за 80 років, у цьому районі проживає нині 1200 осіб.