Тиха акція «Ангели пам’яті»: Україна і світ вшановують пам'ять Небесної сотні

19.02.2019
Тиха акція «Ангели пам’яті»: Україна і світ вшановують пам'ять Небесної сотні

Пам’ятаємо! П’ять років тому розпочалися найкривавіші дні Революції гідності — 18 лютого 2014 року внаслідок протистоянь із правоохоронцями загинули 23 активісти. За кілька діб боротьби з режимом Януковича небесними захисниками стала сотня Героїв... (Фото з мережі «Фейсбук».)

На Алеї Небесної сотні в Києві 18 лютого було велелюдно.
 
 
Сотні киян зібралися біля каплички, що біля верхнього виходу з метро «Хрещатик».
 
 
У багатьох у руках біліли вирізані напередодні з паперу білі янголи. Серед присутніх — школярі, студенти, бійці АТО.
 
 
У кожного з них був свій спогад про Майдан, але всі вони прийшли вшанувати пам’ять жертв масових розстрілів, які почалися тут п’ять років тому.
 
Акцію «Ангели пам’яті» ініціювала співачка й активістка Анжеліка Рудницька та мистецька агенція «Територія А».
 
Цьогоріч її підтримали Музей Революції гiдності та Центр фольклору та етнографії Інституту філології КНУ імені Шевченка. Ініціаторка принесла кілька десятків паперових фігурок, які люди почали розбирати і розвішувати на дерева та кущі.
 
«Коли ми прийшли перший раз розвісити ангелів, ми практично всі були між собою знайомі, — згадує Анжеліка Рудницька. — А зараз багатьох із тих, хто прийшов, навіть не знаю. Але бачу: якщо в руках є ангели, то це наші люди. Приходять школярі, приходять старші люди. Ми назвали нашу акцію тихою, бо справжня пам’ять не потребує зайвих слів і пояснень. Як і молитва».
 
«Ангели пам’яті» Анжеліка Рудницька назвала перекличкою небайдужих. І таких iз кожним роком більшає. Раніше акція обмежувалася Алеєю Героїв Небесної сотні в столиці, а вже минулого року до неї приєдналися Рівне і Коломия. Цьогоріч ідею підхопили в усіх містах Львівщини та Луганщини, багатьох обласних центрах, а також у Польщі, Туреччині, Латвії, США, Греції, Франції.
 
«Акція уже живе своїм життям і я навіть не знаю точної кількості міст, які приєдналися до нас», — каже ініціаторка вшанування пам’яті героїв Революції гiдності.
 
«Ті дні поділили історію України на «до» і «після». Для України це були критичні тижні, і водночас багато хто згадує ті моменти як найщасливіші тижні життя, коли було реальне відчуття свободи. Це була точка неповернення, і я сподіваюся, що Україна ніколи більше не буде такою, як до Майдану. І нехай боротьба за цю свободу ще триває, але ми вистоїмо», — говорить журналістка «Радіо «Свобода», волонтерка Богдана Костюк.
 
Акція «Ангели пам’яті» триватиме до 20 лютого. До неї може долучитися кожен, незалежно від віку і місця проживання. Достатньо вирізати паперового ангелика і повісити його на дерево біля свого будинку. Щоб видно було і тим, що на землі, і тим, що на небі.