Глобальне потепління та ІД: чого найбільше бояться сучасні люди

13.02.2019
Зміни клімату більшість громадян у 13 країнах світу розглядають як «головну міжнародну загрозу».
 
На це вказують результати щойно оприлюдненого дослідження, проведеного американським науково-дослідним центром Pew Research Center серед респондентів 26 країн.
 
Згідно з опитуванням, другою за масштабами глобальною загрозою визнано терористичне угруповання «Ісламська держава» (ІД).
 
Водночас респонденти з восьми країн, у тому числі з Росії, Франції, Індонезії та Нігерії, помістили ІД на першу сходинку списку найбільших загроз та небезпек.
 
У чотирьох країнах учасники опитування визнали проблеми з кібербезпекою найбільшою загрозою для сучасного світу. Дещо по-іншому наявні на сьогодні глобальні загрози оцінили респонденти в Польщі. У цій країні опитані визнали головною небезпекою для світу Росію.
 
Попри певні розбіжності, все ж саме проблема глобального потепління об’єднує мешканців різних країн. І наслідки цього процесу можуть бути неочікувані. 
 
Глобальне потепління призведе до поступової зміни кольору світового океану. Про це йдеться у новому дослідженні, оприлюдненому в журналі Nature Communications, про результати якого повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
Зростання температури вплине на фітопланктон і морські мікроорганізми, взаємодія яких із сонячним світлом забарвлює воду в той чи інший колір. Поступово таких мікроорганізмів ставатиме все менше, i вже до 2100 року близько 50% світового океану суттєво змінить свій колір.
 
Фітопланктон відіграє надзвичайно важливу роль у житті океану. Він не лише асимілює сонячну радіацію у процесі фотосинтезу, а й виступає нижчою ланкою в харчовому ланцюзі. Фітопланктон також впливає на те, якою ми бачимо воду.
 
Чим його більше — тим менш синьою вона нам здається. В окремих випадках вона навіть може забарвлюватися в зеленуватий колір. Більша частина океану, яка змінюватиме свій відтінок упродовж наступних десятиліть, ставатиме синішою.
 
Проте в окремих ділянках, поблизу полюсів і екватора, вона може забарвлюватися в зеленуватий колір. Це пов’язано з тим, що деякі види фітопланктону все ж добре відреагують на пiдвищення температури.
 
«Колір зміниться, ймовірно, не настільки, щоб ви змогли помітити це власними очима, проте супутникові сенсори це зафіксують», — каже доктор Стефані Дуткевіч iз Массачусетського технологічного університету, одна з авторок дослідження.
 
«Цих змін буде достатньо для того, аби зачепити всю іншу частину харчового ланцюга, яка залежить від фітопланктону. Зміна кольору буде одним із сигналів тривоги, який повідомить нам про те, як сильно ми змінили екологію світового океану», — додає вона.
 
І ці зміни, кажуть автори дослідження, відбуваються вже зараз — попри те, що раніше їх появи очікували лише у другій половині століття.