Це усе пшениця: аналітики спростовують теорії про примусове «тримання» курсу гривні до виборів

13.02.2019
Це усе пшениця: аналітики спростовують теорії про примусове «тримання» курсу гривні до виборів

Літні звитяги аграріїв і взимку «гріють». (Фото з сайта prompolit.info.)

В Україні продовжує дорожчати гривня.
 
 
Національний банк практично щодня піднімає курс нашої національної валюти, відгукуючись на результати торгів на міжбанківському валютному ринку.
 
 
Станом на перший день нового тижня офіційний курс становив 26,89 грн. за долар, НБУ підняв його одразу на 6 копійок за один «зелений». 
 
 
Як пояснив на своїй сторінці у «Фейсбуцi» голова ради Національного банку Богдан Данилишин, ключовими причинами зміцнення гривні та падіння курсу іноземних валют є рішення Федеральної резервної системи США не підвищувати ключової ставки та падіння світових цін на енергоресурси. 
 
На думку Данилишина, таке посилення курсу гривні триватиме щонайбільше до травня-червня, адже «пауза» у підвищенні ставок ФРС США триватиме приблизно до червня, що створюватиме сприятливі умови для української валюти. 
 
Крім цього, на його думку, на курс гривні вплинуло падіння світових цін на енергоресурси, які становлять вагому частину українського імпорту. 
 
Такої ж думки дотримується і аналітик «Альпарі» Максим Пархоменко. На його думку, гривня у лютому почуватиметься набагато впевненіше через декілька факторів.
 
Насамперед, це той факт, що ризики і негатив минулих років назагал знівельовані траншем МВФ, який збільшив резерви НБУ до рекордних за останні кілька років значень.
 
Унаслідок цього «традиційного» зростання долара в зимовий період ми не спостерігаємо. Через це девальваційні очікування населення також різко скоротилися до нижчих значень, оскільки вони не створюють додаткового попиту на долар. 
 
«Курс гривні падає — зрада. До цього ми звикли. Але зараз нова зрада — курс гривні зростає. І є вже тисяча і одна теорія змови, чому це відбувається», — вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса. Як зазначає аналітик, українці вважають, що гривню штучно тримають через наступні президентські вибори. 
 
«Це популярна теза. Біда в тому, що рік тому виборів не було, а гривня зміцнювалася так само і в точно в такі ж дати. І, почавши з 28,8 у другій декаді січня, гривня потім опустилася нижче 26,0. Це було рік тому. І сьогодні відбуваються ті ж процеси. З корекцією на рекордний урожай минулого року, який обертається рекордними надходженнями валюти», — стверджує він. 
 
Питання номер один — скільки ще часу триватиме така ситуація, а отже, коли українцям купувати долари, а коли — продавати. Більшість аналітиків вважає, що найближчим часом суттєвих коректив для курсу нацвалюти не буде: вона не девальвуватиме, але й не буде надто вже радикального підвищення курсу. 
 
«Особливих позитивних факторів для істотного зростання гривні нижче позначки 27 гривень за долар чекати не варто, майбутні вибори в березні цього року не дають можливості інвесторам поки робити ставки на гривню через невизначеність майбутньої монетарної політики нашого уряду, — вважає Пархоменко. — Через це потенціал у гривні вкрай обмежений. Але так триватиме лише до виборів. Надалі ми вже маємо шанси для стрімкого зміцнення нашої валюти». 
 
«Якщо не трапиться форс-мажорів, чи то пов’язаних iз виборами, чи то з глобальними світовими процесами, зміцнення гривні триватиме до травня-червня, — зазначає Сергій Фурса. — А потім сезонність почне грати у зворотний бік». На його думку, назад курс почне відкочуватися вже з липня. 
 
«Тут і нерезиденти будуть фіксувати прибуток, й імпортери поспішать укласти контракти, як вони роблять щороку. І ми побачимо ослаблення гривні, — як і торік. У 2018 році, за підсумками року, гривня зміцнилася на 1%. І, незважаючи на всі сезонні гойдалки, залишається стабільною. Те ж чекає нас і в цьому році. Якщо не буде форс-мажорів. І якщо збережеться співпраця з МВФ», — зазначив він.