Минулий рік став найспекотнішим на Землі за всю історію спостереження

07.02.2019
Минулий рік став найспекотнішим на Землі за всю історію спостереження

Ніагарський водоспад скувало льодом. (Фото Рейтер.)

Морозить і пече

 
Минулий рік посів четверте місце у списку найспекотніших років за всю історію спостереження з 1880 року, йдеться у доповіді Всесвітньої метеорологічної організації ООН (ВМО), оприлюдненій у середу, 6 лютого.
 
При цьому останні чотири роки стали найспекотнішими за весь час. Найвищою температура на Землі була у 2016 році, виявившись на 1,2 градуса за Цельсієм вищою серед­ньорічних температур у доіндустріальну добу.
 
Середня світова температура у 2018 році була на один градус за Цельсієм вищою, ніж у другій половині XIX сто­ліття.
 
«Довгостроковий температурний тренд є важливішим, ніж рейтинг окремих років. Рівень потепління протягом останніх чотирьох років був винятковим, як на суші, так і в океані», — заявив генеральний секретар організації Петтері Таалас, передає «Німецька хвиля».
 
За даними ВМО, підвищення температури сприяє появі екстремальних погодних явищ, таких як урагани, посухи та повені. Голова організації наголосив, що ці погодні катаклізми — наслідки мінливого клімату.
 
«Це реальність, з якою нам доведеться зіткнутися», — каже пан Таалас.
 
За його словами, значне похолодання у районах, де воно раніше не спостерігалося, також є наслідком зміни клімату, як і потепління на полюсах. Тобто глобальне потепління несе не тільки спеку, а й небувалі морози — погода стає просто непередбачуваною.
 
Як уже повідомляла «УМ», аномальні морози накрили північні та східні штати США, через це там закриті школи та державні установи. Замерз навіть Ніагарський водоспад.
 
А в Австралії січень 2019-го став найспекотнішим місяцем за весь час метеорологічних спостережень.
 
Зокрема в місті Порт-Огаста, що на півдні країни, було зафіксовано найвищу температуру по всій країні — плюс 49,5 градуса.
 
Останні чотири роки — з 2015-го по 2018-й — найспекотнішими за всю історію метеоспостережень називають і в звіті NASA та Національного управління океанічних і атмосферних дослі­джень (NOAA).
 
«Середня глобальна температура протягом 2018 року була на 1,42 градуса за Фаренгейтом вищою середнього рівня в ХХ столітті… Глобальна середня температура поверхні моря була на 1,19 градуса за Фаренгейтом вища від середньої, тодi як температура поверхні землі була на 2,02 градуса вищою за середню, що є четвертим за величиною показником за всю історію спостережень», — йдеться у звіті.
 
Повідомляється, що значна частина території Європи, Нової Зеландії та деяких частин Близького Сходу і Росії мала рекордно високі температури суші. Ділянки південної частини Тихого океану і північної та південної частин Атлантичного океану також показали рекордно високі температури поверхні моря.
 

2019-й теж нас нагріє

 
І це ще не кінець. Бо нинішній, 2019, рік може стати найспекотнішим роком в історії, попереджають вчені.
 
Адже існує величезна ймовірність того, що фаза Ель-Ніньйо вже розпочалася, пробуджуючи екстремальні погодні умови, які й так погіршилися через зміну клімату. Про це пише видання «Нешнл Джеографік».
 
Ель-Ніньйо — це потепління поверхневих вод східної частини Тихого океану. Наслідки Ель-Ніньйо в останні роки були більш значними через глобальне потепління, а оскільки температурні показники продовжують зростати, то й вплив теплих тихоокеанських вод буде відчутнішим, повідомляє у своєму дослідженні авторитетне видання Geophysical Research Letters.
 
Якщо хтось вважає, що потепління клімату означає, що в Україні вирощуватимемо банани та весь рік ходитимемо в шортах, — він помиляється.
 
Насправді потепління у світі означає все більше і більше проявів руйнівної стихії та небезпечних погодних умов, таких як спека, лісові пожежі, засухи, затоплення та нищівні шторми й урагани.
 
У 2018 році в Північній півкулі було 70 тропічних циклонів, це значно більше за середнє значення попередніх періодів, що становило 53, інформує видання.
 
Потужні та часто рекордні шторми спричинили спустошення, завдали величезних економічних збитків та призвели до втрат людських життів.
 
Теплові хвилі також призвели до вражаючої втрати продуктивності в 2018 році, тому що часто було занадто спекотно не тільки працювати, а й навіть виходити на вулицю, пояснює «Нешнл Джеографік».