В університеті Шевченка визначили переможців конкурсу короткометражок «Врятувати від забуття»

07.02.2019
В університеті Шевченка визначили переможців конкурсу короткометражок «Врятувати від забуття»

Переможці конкурсу.

У стінах Київського Національного університету імені Тараса Шевченка поважна конкурсна комісія вирішила долю короткометражних фільмів шести найдостойніших фіналістів Всеукраїнського конкурсу «Врятувати від забуття».
 
 
Цей проект існує вже 11 років. За увесь період його надійшло більше п’яти тисяч робіт молодих істориків із усіх куточків країни.
 
 
Цьогоріч на конкурс було представлено більше ніж п’ятсот доробків. Найкращими спеціалісти Інституту історії НАНУ визнали роботи найталановитіших молодих людей з Івано-Франківщини, Харківщини, Дніпровщини, Київщини, Запоріжжя та Полтавщини й допустили їх до фіналу. 
 
Відзначаючи кращих із кращих, голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України, академік НАН України Сергій Комісаренко зауважив, що молодь прагне до пошукової роботи, метою якої є природне бажання знати справжню, правдиву історію нашого народу.
 
А директор фонду Борис Пономаренко зачитав звернення Героя України, президента Фонду Ігоря Юхновського до молодих істориків, їхніх батьків та вчителів із подякою за успішну творчу та пошукову діяльність та побажанням і надалі жити й творити для рідної Вітчизни.
 
Фіналісти конкурсу — короткометражні фільми тривалістю від 5 до 15 хвилин майже всі прив’язані тематикою до місцевості, в якій живуть їхні юні творці.
 
За результатами підрахунку балів, на перше місце вийшла робота учнів Отинійського професійного ліцею енергетичних технологій Коломийського району Івано-Франківської області під назвою «У жорнах репресій» — про героїчну боротьбу та стійкість воїнів УПА.
 
На другому місці анімаційний фільм Лозівської загальноосвітної школи №1 з міста Лозова Харківської області «Ода людяності» — про муки Голодомору 1932-1933 років.
 
На третьому — Дніпровський педагогічний коледж з емоційним та актуальним фільмом «Послання до тебе від української мови «Я маю значення».
 
«Менонітська спадщина Запоріжжя» учнів ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей» про історію життя німецьких колоністів отримала четверте місце, а п’яте — постановочна робота з елементами вистави — «Дзвони пам’яті УНР» з Лютенської ЗОШ 1-3 ступенів села Лютенька, Гадяцького району Полтавської області.
 
Список переможців завершила родинна історія «Одна сторінка життя» з НВО «Освіта» м. Ірпіня,  Київської області — у цьому фільмі онук досліджував й описував життя свого дідуся.
 
Усі переможці отримали почесні грамоти та дипломи, грошові премії та подарунки від земляцтв.
 
Звертаючись до учасників конкурсу, перший заступник голови НСПУ Тетяна Фольварочна зазначила: «Ви робите дуже потрібну для України справу. Працюйте над собою, вишукуйте знакові події, постаті з вашого роду, вашого середовища, вашого краю. І тоді ваші роботи будуть живими краплинками в глибокій криниці нашої національної історії».