На Тернопільщині впроваджують практику патронатних сімей

06.02.2019
Тернопільський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розпочав впровадження нової форми сімейного виховання, що називається патронатною сім’єю (в Україні в цілому такий експеримент стартував подекуди ще кілька років тому).
 
Мета — забезпечення захисту прав дітей, які з певних причин не мають можливості проживати разом iз батьками чи законними опікунами. Передбачені, зокрема, тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання її батьками складних життєвих обставин. 
 
Патронатними вихователями можуть бути громадяни України від 35 до 65 років, які пройшли спеціальний курс підготовки, здорові, і мають позитивний досвід виховання дітей та відповідні житлові умови ( хто таким вихователем бути не може — детально описано у статті 212 Сімейного кодексу України).
 
Обов’язки патронатного вихователя: забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням, створити умови для навчання та розвитку, співпрацювати з батьками чи іншими законними представниками дитини та сприяти її спілкуванню з ними, крім особливих випадків, приміром, позбавлення батьківських прав.
 
Щодо того, хто може бути влаштований в патронатну сім’ю, то це покинуті чи знайдені діти, малюки, залишені в пологовому будинку чи іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати батьки чи інші родичі; діти, чиї батьки зникли безвісти; діти з сімей, в яких існувала загроза їхньому життю та здоров’ю, а також діти, чиї батьки звернулися з відповідною заявою у зв’язку зі складними життєвими обставинами. 
 
Термін перебування дитини в патронатній сім’ї, згідно із законодавством, не має перевищувати трьох, а в особливих випадках — шести місяців.
 
Упродовж цього часу держава повинна щомісячно виділяти на утримання кожної дитини кошти у розмірі двох прожиткових мінімумів.
 
Оплата праці патронатних вихователів здійснюється окремо і становить: у період перебування дитини у сім’ї — 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а у період між влаштуванням дітей — 1,5 такого прожиткового мінімуму. При влаштуванні 2 і більше дітей, малюків віком до 1 року, неповноліт­ньої вагітної чи дитини з ВІЛ грошове забезпечення збільшується. 
 
До речі, розвиток мережі патронатних сімей передбачений і проектом «Розробка та впрова­дження регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей)», реалізація якого розпочалася на Тернопільщині в січні цього року за участі Міжнародної благодійної організації Партнерство «Кожній дитині».
 
На сьогодні в області функціонує 19 інтернатів, де перебуває 2575 дітей, і майже 95 відсотків з них не мають батьків.